ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


Ismét kivirágzott a város, és indul a fűnyírási szezon
Feltöltötte esaniko - kedd 18 április 2017 - 10:52:53
Kedvező időjárással érkezett a tavasz így városszerte tulipánokat, árvácskákat, virágba borult fákat láthatunk. Ugyan még nem kezdődött el az ültetési szezon, de a kertészet munkatársai így is ütemezetten haladnak a munkálataikkal, a fűnyírás, gyomlálás és a metszés mellett idén kézzel végzik a járdaszegélyek tisztítását is.

Színes tulipánok, árvácskák, virágzó dísz és gyümölcsfák. Aki Vác belvárosában sétál ezekkel a növényekkel találkozhat ilyenkor tavasszal a leggyakrabban. Az idei különösen hideg tél sok aggodalomra adott okot a kertészet munkatársainak, ugyanis kérdéses volt, hogy mely növényeknek sikerült átvészelni az időjárást. Az árvácskák remekül túlélték a hótakarónak köszönhetően, ám a babér, cserje és különböző rózsafajták már kevésbé bizonyultak ellenállónak, így a Konstantin téri ágyások újrahajtása még kérdéses. A látványos, színes virágos járdaszigetek sok járókelő figyelmét megragadják, ám kevesen tudják, hogy a kialakításukat minden évben tervezői munka előzi meg.

Mezei Helga:

Kapunk cégektől reklámkatalógust. Ebben megnézzük, hogy milyen színű virágokat tervezünk, mik a divatszínek ezt is figyelembe vesszük. Ugyanakkor azt is természetesen, hogy gyakorlati tapasztalatunk alapján mely virágok strapabíróak az időjárás tekintetében, illetve tudjuk azt is, hogy mely ágyásaink árnyékosak félárnyékosak, vagy nagyon napsütötte kitett helyen vannak. Eszerint összeválogatjuk a növényfajokat, a színeket és akkor én megtervezem a növényekből, hogy milyen kompozíció szülessen, milyen formát, minden évben próbáljuk ezt változtatni.

A kertészetnek nagyon sok ötlete van az ágyások kialakítására, egyelőre azonban a begóniák, celóziák és büdöskék ültetése még nem esedékes. A sokak által kedvelt, minden évben rózsaszínben pompázó fák gondozása szintén a Városfejlesztő Kft. feladata.

Nagyon népszerűek minden évben ezek a japán díszcseresznyék. Ezekből van fehéres virágú, halvány rózsaszín és erősebb rózsaszín is. Ezeknek a metszését már korán, megfelelően el kell végezni, de nálunk sajnos a MÁV-os építkezés során sérült egy jó néhány, itt azért keményebben be kellett avatkozni, illetve törtek is le vastagabb ágakat. Ezek már nálunk elég idős fák, bár látni az utcában néhány új fát is ültettünk évekkel ezelőtt, amelyek közül jó néhány sikeresen és szerencsésen megeredt.

Emellett természetesen más fontos tavaszi teendők is bőven akadnak. Ilyen a fák permetezése, a metszések, a megszaporodott gazok gyomlálása, illetve a fűnyírás, melyet a Duna-parti részeken már elkezdtek, a jövő héttől pedig ütemezetten haladnak a város többi pontja felé is. A járdaszegélyek tisztántartása szintén a Váci Városfejlesztő kft. feladata, ám olykor problémákba ütköznek.

A mostani télben később tudtunk kezdeni, hiszen nagyon sokáig, nagyon hideg volt és le volt fagyva az útszegély mellett lerakódott lomb, por stb. De igazából megvan a stratégiánk arra, hogy haladjunk. A belvárosból indulunk és haladunk a lakótelepek fele, illetve a főbb városi útvonalak felé. A problémát az okozza, hogy amikor a parkoló kocsiktól nem tudunk dolgozni, és egy-egy utcába vissza kell menni tehát itt azért a lakosságnak a segítségét és közreműködését kérnénk, hogy segítsék a mi munkánkat.

A főkertész emellett felhívta a Virágos Vác város pályázatra jelentkezők figyelmét is, hogy ne feledkezzenek meg jelentkezésükről, ugyanis a közel 1000 nevező virágosztására május elején kerül sor.Hozzászólások: 2 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.