ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


Civil kezdeményezés a ligeti stációk felújítására
Feltöltötte esaniko - csütörtök 20 április 2017 - 08:58:55
Garay Nagy Norbert sokadik városszépítő akciójára készül. Az ismert váci festőművész a városháza tanácsterme és a Pannónia Ház udvarának kidekorálása után ismét nagy fába vágja a fejszéjét: legutóbb azt vette a fejébe, hogy tanítványaival közösen a Liget stációinak festményeit gondolnák újra.

A város turisták által is egyik leglátogatottabb területének megújításán töri a fejét Garay Nagy Norbert. A Váci festőművész tanítványaival rendszeresen vesz részt olyan civil kezdeményezésekben, amik a város szépítését, vagy a vizuális kultúra terjesztését tűzik ki célul.

Garay Nagy Norbert festőművész

A Hétkápolnánál vagyunk és a hét stáció felújítására gondoltunk, hogy elvégeznénk, illetve a festményeket szeretnénk újra alkotni.

Az ismert kegyhely stációi egymástól pontosan 54 méterre állnak és mindegyikben két-két festmény található, amiket Manajló András váci művész készített sok évvel ezelőtt. Mára az időjárás viszontagságai annyira megviselték az alkotásokat, hogy némelyik szinte felismerhetetlenné vált.

Először is a püspök urat kerestük meg ezzel az ötlettel, ő nagyon örült neki és támogatta ezt a dolgot, de azért fogunk még egyeztetni a növendékekkel együtt: minden stációról külön vázlat készül és ezeket a vázlatokat bemutatjuk. És ha ezek elfogadásra kerülnek, akkor kezdjük igazándiból az alkotást.

Az egyeztetések zajlanak, néhány engedélyt még be kell szerezni- tette hozzá Garay Norbert, ha ezek megvannak, indulhat a munka. A képek elkészítése előtt azonban némi kutatómunkára is szükség van.

Először van egy kutatómunka része, ami az egyházmegyei kincstárban is történik ugye, illetve különböző könyvtári anyagok utánaolvasása, illetve a művészettörténeti alkotások, hogy hogyan is dolgozták idáig fel az elmúlt öt-hatszáz évben ezeket a témákat.


A festmények elkészítése a szakrális környezet miatt önmagában is komoly feladat elé állítja a stúdió fiatal művészeit, de kihívást jelent az is, hogy a képek majd hosszabb időn át ellenálljanak az időjárásnak.

Ötletek vannak. A napsugár az nagyon erős hatást tud gyakorolni a kültéri alkotásokra és mindenképpen valami olyan korszerű eljárást kell alkalmazni, ami ennek ellen tud állni és hosszú távon, tehát nem egy-két évre gondolunk, hanem sok-sok évre megmarad a festményeknek a színe, illetve a minősége nem fog romlani.


A civil kezdeményezésnek civil támogatói is vannak, hiszen a festék, az alapanyagok és az egyéb eszközök is pénzbe kerülnek, de a felajánlás ingyenes.

Ahol élünk, a várost szépíteni, az egy nagyon jó dolog. Meg a gyerekeknek is, hogy olyan nyomot tudnak maguk után hagyni, amit el tudnak majd mesélni az unokáiknak, hogy ennek ők is részesei voltak, szerintem ez egy nagyszerű dolog.Hozzászólások: 1 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.