ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


Két váci intézmény is megnyerte a Családbarát Munkahely pályázatot
Feltöltötte esaniko - kedd 10 október 2017 - 07:52:32
Idén két váci intézmény is nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma által hirdetett Családbarát Munkahely pályázaton. Ritkaságnak számít, hogy egy városon belül több díjazott is legyen, hiszen ez alkalommal országszerte összesen csak 45 intézmény kaphatta meg az elismerést. Vác önkormányzata 3. alkalommal, míg a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ először vehette át a díjat és az oklevelet.

Az EMMI már hét éve értékeli a hozzá beérkező pályázatoknál a munkahelyek már meglévő és tervezett intézkedéseit, amivel Magyarországon a biztonságos és családbarát foglalkoztatási környezet megteremtését kívánja elősegíteni. A díjakat Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár idén a Petőfi Irodalmi Múzeumban adta át, és kiemelte: egyre több munkaadó ismeri fel, hogy a munkavállalókért folyó versenyben nagy előnyt jelent a családbarát működés. A munka és a család nem egymásnak ellentmondó, hanem egymást kiegészítő fogalmak. A Váci önkormányzat idén harmadszor indult a címért, és ismételten nyert. Ez alkalommal a hivatalnak egymillió forintot sikerült elnyernie. Ebből az összegből pedig több intézkedést terveznek megvalósítani.

Deákné dr. Szarka Anita jegyző Vác

Az idei évben nemcsak eseményekkel, csapat összekovácsoló családi összejövetelekkel készültünk, hanem alapvetően munkajogi intézkedések bevezetését terveztem, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a reggeli félnyolcas kezdést nyolc órára toltam el és nem csak az édesanyák, hanem az édesapák tekintetében is. Ezt külön jegyzői utasítással szabályoztam, aki erre igényt tart és kéri, ezt természetesen a hivatal biztosítja.

Az önkormányzat a munkajogi intézkedéseken túl 20 illetve 30 ezres pénzösszeggel fogja támogatja a gyermekek nyári táboroztatását, az iskolakezdést, de különböző előadásokat is szerveznek majd. Mindemellett először lesz lehetőség arra, hogy a munkavállalók a pirosbetűs húsvét- illetve pünkösdhétfő utáni keddeket együtt töltsék a családjukkal, fizetett szabadnapként. A jegyző elmondása szerint ezek az intézkedések a dolgozók legalább kétharmadát érintik. Az önkormányzat mellett idén először pályázott és nyert a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ is, akik 2 millió 950 ezer forintos támogatásból a hivatalhoz hasonlóan számos, családoknak kedvező intézkedést terveznek bevezetni.

Pető Csilla igazgató, Váci Család- és Gyermekjóléti Központ

A télhez közeledve egy mikulásváró ünnepséget szeretnénk a munkavállalók gyermekeinek az intézményen belül szervezni, ahol kis kegyelmességgel illetve egy animált programmal kedveskednénk a gyerekeknek, majd az év végéhez közeledve közös karácsonyozás lenne a tervünk, amit az adventi időszakban szeretnék majd megvalósítani, illetve jövő évben szeretnénk egy egészségnapot szervezni, ami egészséges ételek elkészítéséről szólna, előadókat szeretnék hívni, lenne egy gyógytorna bemutató.

A központ igazgatója azt is hozzátette, hogy a gyermekek nyári szünidei elhelyezése számukra is fontos kérdés, így napközis tábort tervez az intézményen belül, melyben a munkavállalók gyermekei vehetnek majd részt. A pályázat keretében szeretnék továbbá rendszerbe iktatni a dolgozók atipikus munkavállalásának lehetőségét, azaz a részmunkaidőt, illetve a távmunkát.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.