ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


Október 6, az aradi vértanúk napja
Feltöltötte esaniko - kedd 10 október 2017 - 07:57:46
„Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat”- mondta nem sokkal kivégzése előtt Knézich Károly honvéd tábornok. Ő volt a 13 hős egyike, akiket az 1848-49-es szabadságharc leverését követően hadbíróság elé állítottak, majd kivégeztek Aradon. A vértanúk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött, hiszen – a szemtanúk elbeszélése alapján – már egy-két órával az ítélet végrehajtást követően tömegekben zarándokoltak a helyszínre a gyászolók. Október 6-át 2001-ben nyilvánították nemzeti gyásznappá.

Kossuth Lajos 1890-ben egyetlen fonográfra is rögzített beszédében Aradot a magyar Golgotaként említette. A 13 honvédtiszt hősiességéről és mártírhaláláról azóta legendák születtek, október 6-án, az ítélet végrehajtás napján pedig évente megemlékezéseket tartanak. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, a középületekre gyászlobogót tűznek, az iskolákban megemlékezést tartanak.
Az ezredfordulótól gyásznappá nyilvánított ünnepen, Vácon a hagyományokhoz híven idén is a Rózsakertben zajlott a városi megemlékezés. Az általános és középiskolások, valamint az egyházi- és városvezetők, politikusok, intézmények és civil szervezetek képviselői az aradi 13-at jelképező oszlopsor előtt vonultak fel, hogy megemlékezzenek az 1848-49-es szabadságharc mártírjairól. A városi megemlékezés a Himnusz közös eléneklése után a Földváry Károly Általános Iskola műsorával indult. Az iskola igazgatója Juhász Gyula soraival köszöntötte az egybegyűlteket, majd Haynau egyik jelentéséből idézett.

Álmos László igazgató, Váci Földváry Károly Általános Iskola

Tegnapelőtt megkezdődött a dolog. Felakasztottam egy Auffenberg nevű egyént. Kiss, Leiningen, Poeltenberg, Vécsey és a többiek követni fogják. Az eljárás a lehető legrövidebb lesz. Megállapítjuk az illetőről, hogy tisztként szolgált nálunk és fegyveres szolgálatot teljesített a lázadó hadseregben. Eképp az eljárásokat a lehető legrövidebb idő alatt befejezzük. Magyarországon egy évszázadig nem lesz több forradalom. Erről kezeskedem!

Az igazgató ezután felidézte a ítélet végrehajtás napjának történéseit, valamint az azt követőtörténelmi eseményeket. A megemlékezés folytatásaként a Földváry iskola diákjai zenés műsorral elevenítették fel a szabadságharc megtorlását, majd a váci intézmények, a pártok, valamint a civil szervezetek képviselői helyezték el a tiszteletadás koszorúit és virágait az aradi vértanúkat szimbolizáló oszlopokon., végül elénekelték a Szózatot.Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.