ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


A „Látás hónapja” Október
Feltöltötte esaniko - csütörtök 12 október 2017 - 08:29:45
Októberben ingyenes a látásellenőrzés és a szaktanácsadás, a cél: szemünk világának megóvása. A „Látás hónapja” elnevezésű rendezvénysorozatot már 2005 óta bonyolítják hazánkban, melynek keretein belül országosan több száz vizsgálati ponton ellenőrizhetjük látásunk minőségét. Bár évről évre egyre többen nézetik meg szemüket- részben a kezdeményezés hatására - a számok önmagukért beszélnek: Magyarországon körülbelül 1,5 millióan vannak azok, akik nem látnak jól, mégsem mennek el szűrésre. Aki tehát úgy érzi, hogy látása már nem a régi, Októberben ingyenesen kivizsgálhatja, megelőzve ezzel akár egy drasztikus látásromlást.

Október már 2005 óta a „Látás hónapja” Magyarországon. A rendezvénysorozat anno azzal a céllal indították, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres látásvizsgálaton való részvétel fontosságára. A látásvizsgálat vélhetően nem kap akkor hangsúlyt, mint más szűrések, pedig erre is érdemes lenne odafigyelni, hiszen az emberek megközelítőleg 50%-ának lenne szüksége valamilyen korrekcióra. Októberben ingyenes lesz az ellenőrzés abban a több száz optikai intézményben, amelyik részt vesz a kezdeményezésben. Látásunk egészségéhez azzal is hozzájárulhatunk, ha körültekintően választjuk meg a szemüvegünket és nem csak úgy hasraütés szerűen.

Okos Levente, elnök, DULATE

Nem mindegy, hogy ha bemegyünk, egy boltba leakasztunk egy szemüveget bárhonnan, egy olcsóbb szemüveget hogy ez biztos jó lesz olvasáshoz, többet ártunk vele, mint használunk. Ugyanígy az olcsóbb napszemüvegekkel, ugye nyáron, amik nem UV szűrősek és olyankor kitágul a pupilla, megint sérül, károsodik a szem, hogy nagyon fontos még az egészségeseknek is, hogyha nem vesszük észre, akkor is legalább évente egyszer elmenni szemészhez.

A prevenció egyik része tehát a megfelelő szemüveg vagy kontaklencse kiválasztása. Sokszor ismételt tétel, hogy a látás romlásának egyik fő oka, hogy túl sok időt töltünk a képernyők és okos eszközök előtt. Arról azonban már ritkán szól a fáma, hogy ezekhez a készülékekhez már több tucat olyan alkalmazás is létezik, ami megszűri az, úgynevezett „kék fényt”, ami rossz hatással van a szemünkre. A látásvizsgálatok kapcsán ritkábban hangsúlyozzák azt a tényt, hogy ilyenkor nemcsak szembetegségeket tudnak kiszűrni, hanem például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A DULATE elnöke, Okos Levente is cukorbetegség miatt veszítette el a látását. Elmondása szerint, odafigyeléssel csökkenthetőek a cukorbetegség negatív hatásai.

Majd 30 évig cukorbeteg voltam, amikor jött nekem ez a látásromlás. Nem tudom, hogy lett volna a rosszabb, melyik lett volna a jobb, mert ez rámehet a vesére, lábra, bármire, amputáció vagy veseátültetés, úgyhogy nagyon nagyon veszélyes. A cukorbetegségre nagyon oda kell figyelni, diétára nagyon oda kell figyelni, mozgásra nagyon oda kell figyelni.

Látható tehát, hogy egy látásvizsgálat során nem csupán az derülhet ki, hogy szükségünk van valamilyen optikai eszközre, hanem például az is, hogy súlyos betegségünk van. Aki tehát úgy érzi, hogy fontos neki a látása és úgy az általános egészsége, az októberben teljesen ingyenesen részt vehet egy látásellenőrzésen és a hozzá kötődő szaktanácsadáson Vácon is.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.