ESTV Online
a Dunakanyar televíziója


A születés hete
Feltöltötte esaniko - csütörtök 12 október 2017 - 09:23:53
Alig kezdődött el a program a művelődési központ Maklári termében ma délelőtt, már szinte lépni sem lehetett a tömegtől. Az most debütáló Születés hete programsorozat titka több helyen is kereshető: egyrészt a négy nap összes programja ingyenes, de ami talán ennél is fontosabb, az a tematika. A cím kissé megtévesztő, mert az előadások nemcsak a kismamáknak szólnak, hanem a gyerekeknek is egészen 18 éves korig, de ide várják a szülőket és a szakembereket is.

Hagyományteremtő céllal csatlakozott a Szociális Szolgáltatások Háza és a Jótevők Háza Alapítvány ahhoz az országos kezdeményezéshez, ami több napon keresztül a lehető legszélesebb tematikával járja körül a gyermekvállalás és a gyermeknevelés témakörét, ezen keresztül a szülők, valamint a szakemberek szerepét a legkülönfélébb szituációkban. A négy napon át tartó ingyenes programsorozat fővédnöke Fördős Attila polgármester a szerdai megnyitón azt mondta, a családok életében nincs fontosabb a gyermekeknél, ami egyúttal a nemzet továbbélését is biztosítja.

Fördős Attila polgármester

Jó lenne, ha a magyarság eljutna oda, hogy ismét a kettes szám körüli, vagy azt meghaladó szaporodási rátával rendelkezzen. Egyrészt büszkeség az, ha a társadalomban van ilyen vitalitás, másrészt pedig azt az átélt élményt, amit mi szülők átéltünk, én jó szívvel kívánom mindenkinek, hogy az életben legalább egyszer, de inkább kétszer, sőt háromszor is megélje, hiszen ettől szebb és csodálatosabb dolog nincsen.


A négy nap alatt játékos foglalkozások, pszichológiai és egészségügyi tanácsadás, valamint különféle interaktív előadások várják a gyerekeket és szüleiket. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy míg az anyuka, vagy apuka egy-egy előadáson vesz részt, a gyerekek se unatkozzanak: babasarok várja őket, a nagyobbak pedig kipróbálhatják a mindig népszerű arcfestést. Klinger Mária pszichológus maga is négygyermekes anyuka, pénteken a párkapcsolatok változásáról tart előadást. A Jótevők Háza Alapítvány vezetőjeként azonban folyamatos szakmai tanácsokkal segíti az érdeklődőket.

Klinger Mária Jótevők Háza Alapítvány

A babára vágyóknak, a várandósoknak, a szülés előtt-után állóknak is kínálunk olyan programokat, amin részt tudnak venni, illetve azoknak is, akik a csecsemőgondozás, vagy a gyermekkor küzdelmes napjaiban kell segítséget nyújtanunk. Én pszichológus vagyok, a pszichológiai témájú előadásokat emelném ki. Azt gondolom, hogy a gondozásról elég sokminden hozzáférhető mind az interneten, illetve a védőnőkön , gyerekorvosokon keresztül, de azt gondolom, hogy a pszichológia még mindig egy kicsit gyerekcipőben jár, de azt gondolom, hogy nagyon-nagy segítséget tudunk adni mi is, a mi szakmánk is.

A szintén szervezőként jelen lévő Szociális Szolgáltatások Házának képviselője is komoly tapasztalatokkal bír. Sellyei Attila ötgyermekes édesapa azt hangsúlyozza, hogy a gyermekvállalás nemcsak a nőkre ró feladatot.

Sellyei Attila Szociális Szolgáltatások Háza
Ha elmegyek egy szülői értekezletre, ott elsősorban az édesanyák vannak, mint hogyha az ő feladatuk lenne a gyermeknevelés. Én azt gondolom, hogy az apáknak a feladata is az, hogy a gyermekeikre odafigyeljenek, számonkérjék, fegyelmezzék, dicsérjék, motiválják őket. Várjuk az édesapákat is, de úgy szokták mondani, hogy ők ilyenkor dolgoznak. Vannak olyan programok, amik délután 4-5 órakor kezdődnek, várjuk azokra nagyon sok szeretettel az édesapákat is.

Az érdeklődőket szerdától szombatig összesen 33 előadás várja, ezek között szóba kerülnek az elektronikus eszközök hatásai a gyerekekre, a családi kapcsolatok alakulása, a játékos nyelvtanítás, de ezen túl lesznek interaktív bemutatók , orvosi tanácsadás és szórakoztató foglalkozások is.Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.