ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Lesz Attila szobor Vácon
Feltöltötte esaniko - csütörtök 06 december 2018 - 09:34:49
Már jövőre állhat Cser Károly Attila szobra a váci Dunaparton. A kivitelezéshez szükséges 74 millió forintról szóló kormányzati támogatás tanúsítványát Rétvári Bence kedden délután adta át Fördős Attila polgármesternek a vár alatti téren, ott ahol a város testülete korábban kijelölte a heroikus alkotás helyét. A két kereszténydemokrata politikus szerint a szobor újraállítása azért jelentős küldetés, mert a kommunista diktatúrának egy olyan korábbi döntését hozza helyre, amely a nemzeti büszkeség eltörlését tűzte ki célul.

Vácon az I. Géza szobra alatt a vár előtti téren állhat jövőre Cser Károly másik heroikus alkotása, Attila király lovasszobra. A megvalósításhoz szükséges összeget, 74 millió forintot a kormány biztosítja az önkormányzat részére. A támogatás jelképes átadására kedd délután azon a helyszínen került sor, ahol a váci testület egy korábbi döntésével kijelölte az alkotás felállítását. Cser Károly egy másik, az I világháborús emlékmű szoborcsoportját 2015 júniusában állították újra egykori helyén, a Március 15-e téren. Erre is hivatkozott beszédében Rétvári Bence, aki a mecénás képviseletében indokolta, miért Vácon kap helyet Cser Károly másik alkotása, a hun vezér lovasszobra.

Rétvári Bence EMMI államtitkár
Azért is tartjuk szimbolikusnak ezen szobor újra alkotását, amiért szimbolikus volt Andrássy Gyula szobrának az újra alkotása is, hiszen ha nem lett volna szovjet megszállás, nem lett volna kommunista diktatúra Magyarországon, akkor ez az Attila szobor felállításra került volna a háború végeztével és mind a mai napig Magyarországon valamilyen közterületen, valamilyen ünnepélyes helyen állna. Ugyanakkor mivel a kommunista diktatúra el akarta tüntetni mindenfajta nyomát a nemzeti büszkeségnek, ezért ezt a szobrot szétzúzták.

Rétvári Bence hozzátette: elképzelhető, hogy a szobor felállítása ismét vitát generálhat a hun-magyar rokonság viszonylatában, de mint mondta, ez olyan vita, ami hasznos lehet az önazonosságunk megtartása érdekében. Fördős Attila a szobor Vácra kerülésével kapcsolatban elmondta: 15 éves előkészítő munka kellett ahhoz, hogy Cser Károly másik alkotása, az I világháborús emlékmű felállításra kerüljön a főtéren. Mint mondta, ezt követően a szobrász unokája, az alkotások jogtulajdonosa kereste meg a várost azzal a lehetőséggel, hogy nagyapja megsemmisült hun vezér alakját is újra állíthatnák a városban. A testület korábbi döntéséből kiderült, a képviselők többsége szívesen fogadta az ötletet, amihez most a kormány támogatása is megérkezett.

Fördős Attila polgármester Vác
Azért nagy öröm számunkra, hogy Attila hun király szobrát felállíthatjuk, mert egy olyan üzenetet tudunk itt az országon belül a határon túli magyarság felé közvetíteni, hogy mindig a múltunkra büszkék lehetünk, visszatekinthetünk és mindig erőt tudunk meríteni abból a hatalmas életműből is, amit Attila hun király a későbbi századokra és későbbi magyarokra hagyott.

A váci polgármester hozzátette: az összeg megérkezését követően pályázati úton fogják kiválasztani azt a szobrászt, aki újra alkotja Cser Károly Attila király lovasszobrát.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.