ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Újraalkotják a római bort. Borverseny és hagyományőrzés Nagymaroson
Feltöltötte esaniko - hétfő 18 február 2019 - 08:17:20
Szombaton hirdették ki a hagyományos Nagymarosi Borverseny eredményeit. A Duna-parti városban közel 20 éve lehet megmérettetni a saját készítésű borokat, a beküldött mintákat pedig minden évben szakmai zsűri elemzi. Az idei verseny díjkiosztó ünnepségén elhangzott, hogy régészeti kutatások igazolták, miszerint a Dunakanyarban már a római korban is készítettek borokat. A talajmintákból szőlőmagokat is kiemeltek, amelyek alapján a fajtát is sikerült beazonosítani. A lelkes borbarátok az eredményeken felbuzdulva úgy döntöttek, ebben az évben a római kori technológiával és szőlőfajtával újraalkotják a birodalmi bort.

Nagymaroson reneszánszát éli a borkultúra, a településen szoros együttműködésben dolgoznak együtt a helyi termelők, és egyre több a fiatal borkészítő is. Ebben az évben már 19. alkalommal hirdették meg a Nagymarosi Borversenyt, amelyre bárki benevezhetett saját készítésű nedűjével. Mint az alpolgármester kiemelte: a helyiek összefogásának köszöngetően nagyon sokat fejlődött a település és a térség borászata, mára már minden benevezett tétel kiváló minőségű.

Mándliné Szabó Katalin, alpolgármester, Nagymaros
„Hagyományos borversenyünk az idén is komoly izgalmakkal kecsegtet, hiszen a megújult nagymarosi borászkultúra valószínűleg ebben az évben is kiváló borokkal örvendeztet meg minket, borszerető embereket. A köztük folyó versengés izgalma ránk is átragad, s mindannyiunkat várakozással tölt el.”

A verseny főbírája az eredményhirdetés előtt hangsúlyozta, a borkészítéshez nagy szakmai tudás, elhivatottság és élethosszig tartó gyakorlás kell.

Mojzes Péter, borbíró, a Nagymarosi Borverseny főbírája
„Hála Istennek itt Nagymaroson egy olyan szerencsés helyzet alakult ki, hogy egy páran összeálltunk és igenis elég sokat foglalkozunk a borral. Namost a bort önmagában nem inni kell, hanem élvezni kell, a kettő közt nagy különbség van. És összeállt egy tásaság, aki igen-igen szereti a bort, igen-igen igényes a bor ivászatra, a bor kóstolásra, és hát azt hiszem, hogy ez a 19-20 év, ami uszkván miután csináljuk ezeket a borversenyeket, kőkeményen megérte ezt a nagyon-nagyon sok munkát.”


A díjkiosztó gálán elhangzott, hogy a nemrégiben lefolytatott régészeti kutatások szerint Nagymaroson és környékén már a római korban virágzott a borkultúra. A római kori talajrétegekből szőlőmagokat is sikerült izolálni, így a felhasznált fajtát is be tudták azonosítani. A kutatást végző régészek, összefogva a Nemzetközi Limes Szövetséggel és a marosi Heininger Borászattal úgy határoztak, hogy idén a római kori szőlőfajta ma is fellelhető leszármazottainak terméséből, korabeli technológiával elkészítik a római kori marosi bort, amelyet Limesnek keresztelnek el.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.