ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Beteg lett a váci gólya. Összefogással segítettek rajta
Feltöltötte esaniko - csütörtök 11 április 2019 - 08:41:39
Egy autó tetején álldogált a kisváci fészekben lakó gólya hétfőn a deákvári Lidl parkolójában. A madár meg sem próbált elmenekülni az emberek elől, ezért többen is igyekeztek gyors segítséget szerezni a gyaníthatóan beteg állatnak. Végül a Börzsöny Alapítvány reagált az esetre, és közreműködésükkel két váci állatorvos, dr. Simon Péter és dr. Faragó Zsolt fogta be a legyengült gólyát, ezt követően pedig Dunakeszire került, ahol dr. Kertész Péter –ornitológiában is jártas- állatorvos látta el.

dr. Kertész Péter, állatorvos
„Egy lesoványodott, felnőtt gólyáról van szó, mindenféle rovarokat ehetett, mert a befogás után ilyen rovarmaradványokat öklendezett fel, valószínűleg egy vonulóban lévő példány, és rettenetesen elfáradt. Ami viszont feltűnt, hogy nagyon ember-környékében nevelhették, mert abszolút mértékben nem fél az embertől, úgyhogy ha az állapota engedi, akkor a Górés-tanyára le fog kerülni, és ott gólyákhoz fogjuk szocializálni, hogy mindenféleképpen elszokjon az embertől.”

A Hortobágyon található Górés-tanyán, amely a Madártani Egyesület egyik bemutató– és mentőhelye, több hónapos rehabilitáció vár Vác egyetlen gólyájára, így valószínűleg nem tér már vissza a városba, sőt, várhatóan a telet is a tanyán tölti majd. Dr. Kertész Péter elmondta, most gyűrűt is kap a madár, így a későbbiekben könnyen be lehet majd azonosítani. Mint a Híradó beszámolt róla, alig két hete foglalta el a kisváci körforgalomból jól látható fészket egy gólya, aki egyedül érkezett. A madarat kezelő állatorvos köszönetét fejezte ki az összefogásért, amellyel meg tudták menteni a legyengült állatot.

dr. Kertész Péter, állatorvos

„Meg szeretném köszönni a sok lelkes telefonálónak, hogy tényleg figyelnek a természetre és segítséget kértek tőlünk, és külön köszönöm az állatorvos kollégáknak, hogy segítettek befogni.”


Hozzászólások: 1 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.