ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Közös kötettel jelentkeznek váci költők. Szombaton debütál az antológia
Feltöltötte esaniko - hétfő 15 április 2019 - 09:38:39
Első antológiájának bemutatójára készül a Váci Költők Baráti Társasága. A közösséget Pápay Eszter író, művészetterapeuta alakította meg két évvel ezelőtt, azzal a szándékkal, hogy összefogja a város különböző korú, és eltérő stílusban alkotó tollnokait egymás inspirálására. A nyolctagú társulat 2017 őszén egy költői esttel mutatkozott be a nagyközönségnek, azóta pedig a Vigalomban is tartottak közös felolvasást. Szombaton 15 órakor mutatják be első antológiájukat a Pannónia Házban. A Nyitány, nyolc hangra című kötetben a tagok 5-5 friss versét ismerheti meg az olvasó.

2017 novemberében a Püspöki Palotában mutatkozott be először a Váci Költők Baráti Társasága, amelyet Pápay Eszter váci szerző alakított meg. A teltházas rendezvényen a tagok -Bardócz L. Csaba, Ketykó István, Makáry Sebestyén, Molnár József, Pápay Eszter, Péter Péter, Rusvay Balázs, Szikora Balázs- műveiből is ízelítőt kapott a közönség. Pápay Eszter a Híradónak elmondta: fontos volt, hogy hosszú évek után újra egy inspiráló közösséget teremtsenek a helyi költőknek.

Pápay Eszter, író, művészetterapeuta

„A Kármán József Társaság megszűnése után, ugye ez a 90-es évek végén szűnt meg, nem volt egy ilyen közösség, ahol a költők egymást támogatva felléphettek volna, illetve egyáltalán az volt a célunk, hogy egy baráti jellegű közösség jöjjön létre, fontos volt, hogy ezt a szót is beletegyük az elnevezésünkbe. Pontosan azért, mert sokfélék vagyunk, sokféle hangon írunk, sokféle stílusban, de a költészet mindenképpen összeköt bennünket.”

Már a megalapításkor is tervben volt egy közös kötet –tette hozzá az írónő, de az ötletből mostanra lett valóság. A Nyitány nyolc hangra című antológiát szombaton 15 órakor mutatják be egy felolvasásokkal és zenével fűszerezett fórumon a Pannónia ház Hincz termében. A könyvben a társulat minden tagja 5 friss költeménnyel szerepel, a szombati rendezvény különlegességeként pedig egy-egy kiválasztott versüket maguk a szerzők adják majd elő. Pápay Eszter kiemelte: a társaság nyitott, és szeretnék, ha a jövőben többen is csatlakoznának hozzájuk, valamint céljuk a fiatal költők támogatása is.

Pápay Eszter, író, művészetterapeuta
„…már az indulásnál ugye szem előtt tartottuk, hogy ez nem egy zárt közösség ilyen értelemben, éppen most lesznek majd, tervezzük, sőt, már vannak konkrét személyek is, hogy kivel bővül a csapat, tehát egyáltalán nem azt jelenti, hogy a határaink le vannak zárva.
Van olyan célunk mindenképpen, hogy fiatalokat segítsünk. Annak idején esetleg, amit mi nem kaptunk meg valamilyen módon, figyelmet, vagy támogatást, vagy segítséget, vagy ösztönzést akár, azt mindenképpen szeretnénk megadni azoknak a fiatal alkotóknak, akik még csak most keresik a lehetőségeiket.”


A Váci Költők Baráti Társaságának első antológiáját április 13-án, 15 órakor ismerhetik meg az érdeklődők a váci Pannónia-ház Hincz termében.Hozzászólások: 1 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.