ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Védőnők Napja 2019. Hiányszakma lett a hivatásuk
Feltöltötte esaniko - hétfő 17 június 2019 - 09:07:57
Csütörtökön köszöntötték a váci védőnőket és iskolaorvosokat. A Szociális Szolgáltatások Háza június 13-án, a Védőnők Napján minden évben megünnepli az intézménynél dolgozó szakembereket. A jeles nap onnan ered, hogy 1915. június 13-án alakult meg Stefánia belga hercegnő védnökségével az Országos Stefánia Szövetség az anya- és csecsemővédelem szervezésére, és ekkor kezdődött meg a védőnői szolgálat. A csütörtöki rendezvényen Járja Andrea intézményvezető köszöntötte a védőnőket, akik számára szakmai előadást és tréninget, valamint közös ebédet is szerveztek a művelődési házban. Az önkormányzat részéről Mokánszky Zoltán alpolgármester mondott köszönetet az elhivatott szakembereknek.

Több mint 100 éve működik Magyarországon a védőnői szolgálat, amely sok családnak jelent biztonságot, kapaszkodót, mikor új, ismeretlen helyzettel találkoznak. Június 13-a a magyar védőnők napja, ezen a napon hosszú évek óta köszönti dolgozóit a váci Szociális Szolgáltatások Háza is.

Járja Andrea, igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza, Vác
„Az ő szolgálatuk egy hivatás. Egy olyan hivatás, ami nemcsak a gyermekes családok, várandós anyukáknak is óriási segítséget, hátteret nyújt, és ezen a napon megállunk a védőnők mellett. Ezt a napot úgy tekintjük, hogy az ő napjuk, tartalmas szakmai programmal készülünk, ami egyben kikapcsolódás is…”

A művelődési házban megrendezett ünnepségen az intézményvezető köszöntője után rövid játék következett, melyben idézetek hangzottak el a kollégák önjellemzéseiből, amelyet a mindennapi munkájukról és a távlati terveikről írtak váci védőnők az igazgatónő korábbi kérésére. Az elhangzottakból kiderült, a védőnői szakmát mindannyian hivatásuknak tekintik, de sokan nehezményezik a rengeteg járulékos adminisztrációs feladatot, amely a gyerekekkel, szülőkkel töltött minőségi időből vesz el. A folytatásban a stressz- és a konfliktuskezelés témakörben vehettek részt tréningen a résztvevők Füzesi-Szász Mária pszichológus vezetésével. A Védőnők Napján az önkormányzat részéről Mokánszky Zoltán alpolgármester mondott köszönetet a szakembereknek csütörtökön, kiemelve, hogy a védőnői háttér azért is fontos, mert a legmeghatározóbb gyermekévekben nyújt megbízható támaszt a szülőknek.

Mokánszky Zoltán, alpolgármester, Vác

„Biztos sokan nem tudják az utca embere közül, hogy Önök milyen felelősségteljes és nagy munkát végeznek, milyen jó szakmai munkát végeznek. Ugyanis, a múlt században mondták, de még a mostani években is elmondhatjuk azt, hogy nagyon-nagy a tudatlanság, meg még a babona azért sok szülő körében a kisgyermekneveléssel kapcsolatban, és így Önökre nagy felelősség hárul, hogy a kisgyermeket hogyan kell gondozni, hogyan kell nevelni…”

A Szociális Szolgáltatások Háza intézményében 19 védőnő dolgozik, az alpolgármester pedig mindegyiküknek egy-egy csokor virággal is megköszönte az egész éves munkát. Járja Andrea a Híradónak elmondta: szívesen fogadnának több szakembert is.

Járja Andrea, igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza, Vác
„Ki kell mondanunk, hogy ez egy hiányhivatás, hiányszakma. Folyamatosan keressük a leendő, végzős védőnőket, akik kedvet kapnak, és szívesen dolgoznának intézményünkben, és ugyanilyen szerencsétlen helyzet az iskolaorvosi álláshely, amit szintén továbbra is keresünk.”

A Védőnők Napja közös svédasztalos ebéddel zárult, amely lehetőséget adott a közvetlen beszélgetésre is, amelyre ritkán van lehetősége a szakmabelieknek.Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.