ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Parlagfüvet lát? Jelentse be!
Feltöltötte esaniko - csütörtök 11 július 2019 - 10:55:57
Hazánkban megjelent a parlagfűnek egy olyan alfaja is, amely kedvező időjárási körülmények között akár már június végén virágozhat. Kijelenthetjük tehát, hogy nyakunkon a parlagfű-szezon. A kampány ezzel együtt felerősödött: a súlyos allergiás reakciókat okozó gyomnövény virágzása előtt például figyelemfelhívó Parlagfű-mentesítési hetet hirdetett az Agrárminisztérium. A növény irtására a korábbiaktól eltérően idén már nincs türelmi idő, ráadásul az is sokba kerül, ha valaki elfelejtkezik róla. Aki nem irtja ki a saját telkén a gyomot, akár ötmillió forintos büntetésre is számíthat. A parlagfű elleni védekezést 2012 óta a Belügyminisztérium koordinálja és közfoglalkoztatottak munkáját is igénybe veszik a hatékonyság növelése érdekében, de a lakosság is sokat tehet a gyom visszaszorításáért.

Az Agrárminisztérium által meghirdetett Parlagfű-mentesítési hétnek ugyan már vége, a veszély azonban korántsem hárult el. A szakmai javaslat alapján nem elég ugyanis évente egyszer kaszálni, a védekezéshez legalább ötször kell megtisztítani a fertőzött területeket. Ez természetesen nemcsak a közterületekre érvényes, hanem a magánföldekre, sőt a kertekre és a ház körüli zöld felületekre is. Törvény írja elő, hogy a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban korábban meghatározott június 30-i határidő idén eltörlésre került, ennek eredményeként a földhasználóknak már dátumtól függetlenül folyamatosan kötelező megakadályozni, hogy területükön a parlagfű virágbimbós állapotba kerülhessen.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a leírtakra tekintettel a parlagfű fejlettségétől függően hatósági ellenőrzésekre is bármikor sor kerülhet. Ha fertőzött területet találnak, a büntetés mellett kényszerkaszálást is elrendelhetnek, aminek a díját később a föld használóján hajtják be. A parlagfű elleni védekezésben a lakosság is segíthet azzal, ha bejelentést tesz az elhanyagolt területekről. Ha külterületről van szó, akkor a járási földhivatalainál, a kormányablakoknál, vagy a NÉBIH-nél várják a jelzéseket, belterületek esetén pedig az önkormányzatoknál és a kormányablakoknál érdemes bejelenteni a parlagfűvel szennyezett részt.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.