ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Tudja már melyik szavazókörzetben voksolhat októberben?
Feltöltötte esaniko - csütörtök 11 július 2019 - 11:21:50
A Vác város honlapján már elérhetők az őszi helyhatósági választásra meghatározott váci szavazókörök. A Helyi Választási Iroda által közzétett körzetleíró lista szerint a 28057 választásra jogosult váci lakos 30 szavazóhelyiségben adhatja majd le októberben a voksait.

A hét elejétől már elérhető Vác honlapján a Helyi Választási Iroda vezetőjének határozata, amiben utcanév-illetve házszám szerinti bontásban található meg, ki melyik szavazókörben adhatja le a voksát az őszi helyhatósági választásokon. Az önkormányzati képviselők és a polgármester megválasztására, a valamivel több mint 34000 fő váci lakosból 28.057 fő jogosult, ők a közzétett 30 szavazókörben, tehát 30 helyszínen adhatják majd le a voksukat a jelöltekre. Most ősszel ismét öt évre választunk képviselőt és polgármestert. Vác a 25 és 50 ezer közötti lélekszámú települések közé tartozik, ezért a 10 egyéni választókörzetbe közvetlenül választunk jelöltet, a listás töredékszavazatok alapján pedig további négy képviselő kerül a váci testületbe. Polgármestert is ekkor választunk azok közül az indulók közül, akik legalább 300 ajánlást begyűjtenek a lakosság részéről. Ezek fényében tehát az októberi választást követően ismét 15 fős lesz a váci testület, illetve 14 fős abban az esetben, ha a polgármesterjelölt elnyeri a település főszékét és egy városi választókerületben is mandátumhoz jut. A páros szám azonban megnehezítheti a döntéshozatalt, hiszen gyakran előfordulhat, hogy egy ügy ugyanannyi támogatást kap, mint amennyi ellenszavazatot.
A települési választással egyidőben zajlik a megyei közgyűlés delegáltjainak választása, itt listára lehet leadni majd a voksokat. Szintén ekkor bonyolítják a nemzetiségi választásokat, ezen azok vehetnek részt, akik előzetesen a nemzetiségi névjegyzékbe kérték a felvételüket.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.