ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Drogmegelőzésben segít a rendőrség
Feltöltötte esaniko - csütörtök 13 január 2022 - 08:16:25
Bizonyos statisztikák szerint akár a 80%-ot is eléri azoknak a középiskolás korú fiataloknak a száma, akik életük során legalább egyszer kipróbáltak már valamilyen tudatmódosító szert. A különféle pszichoaktív anyagok tárháza bőséges, a szakértők szerint hozzájutni sem túl bonyolult, akár az interneten is fellelhetők a különféle hozzávalók, vagy receptúrák. A kábítószerfogyasztás elleni leghatékonyabb módszer a megelőzés- állítja a Váci Rendőrkapitányság frissen kinevezett drogprevenciós tisztje, de a tapasztalat azt mutatja, azzal is jó eredményeket lehet elérni, ha a korosztály figyelmét az egészségügyi és a büntetőjogi következményekre hívják fel. Takács-Mlatilik Tímea a témával kapcsolatban rendszeresen tart interaktív foglalkozásokat az iskolákban, de telefonon is elérhető, továbbá havonta van fogadóórája, ahol a szülők kérhetnek tanácsot tőle.

A hivatalos statisztikák szerint 40-50 ezer rendszeres kábítószerfogyasztó, valamint 150 ezer alkalmi drogos él Magyarországon, és több mint egytizedük 18 év alatti. Az Oktatási Minisztérium megrendelésére készített felmérés szerint a középiskolák egyötödében folyik kábítószer árusítás- olvasható az Informed oldalán. Rendőrségi és egészségügyi felmérések szerint Magyarországon a középiskolás korú tanulók kétharmada kipróbált már valamilyen kábítószert, minden tizedik diák pedig szinte heti rendszerességgel fogyaszt valamilyen drogot; többségük Extasyt, vagy amfetamint.A tapasztalatok szerint elsősorban a 8., 9. osztályosokat érdemes ebből a szempontból megszólítani, ők számítanak ugyanis a leginkább veszélyeztetetteknek, hiszen őket hajtja leginkább a kíváncsiság.

Takács-Mlatilik Tímea r. főhadnagy, drogprevenciós tiszt, Váci Rendőrkapitányság

A probléma szerintem általános, mindenhol jelentkezik. Akikkel nagyobb százalékban tudunk foglalkozni, -a felnőttekkel is kéne, csak őket sokkal nehezebb „megfogni”-, a gyerekek viszont az oktatási intézményekben megtalálhatók. Ezek igénylik is a drogprevenciót már általános iskolától, tehát már a felső tagozatban is tartunk drogprevenciós előadásokat, és természetesen középiskolákban.

A hasonló előadások hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, a gyerekek szerint otthon is azt hallják: ne nyúljanak a szerekhez. A fiatalok több fórumon is arról számolnak be, hogy a hitelesség a fontos, nem pedig annak az ismételgetése, hogy a drogfogyasztás káros. Mlatilik Tímea szerint ezért célszerű, ha a droghasználathoz vezető viselkedés okait tárgyalják meg és figyelembe veszik az iskolákban működő helyi közösségek összetételét. A hatékony program több csatornán éri el célcsoportját, és nem az elrettentést célozza meg, hanem a droghasználat alternatíváit mutatja be, továbbá bemutatja a segítségkérés lehetőségeit.

Első körben interaktív foglalkozásokat tartunk, én nem szeretem az előadás kifejezést. Ennek keretében beszélgetek a diákokkal, megpróbálok az ő felvetéseikre, az ő gondolataikra reagálni, ezáltal felmérem, hogy mennyire érintettek egy-egy problémában. Sose mondom azt, hogy mit csinálj, vagy mit ne csinálj. Hiteles információkat próbálok meg átadni, hiszen, ha egy gyereknek azt mondjuk, hogy ezt ne csináld, akkor azt valószínűleg meg fogja próbálni. Megpróbálom arra buzdítani őket, hogy egy adott szituációban jó döntést hozzanak, hiteles információk alapján jó döntést hozzanak.

A foglalkozások során nemcsak az egészségügyi kockázatok kerülnek szóba, hanem a büntetőjogi következmények is. Míg a korábbi korosztályoknál a leggyakrabban használt tudatmódosító szer az alkohol volt, a mostani 13-17 éves korosztálynál már a drogok, ezt pedig súlyosan bünteti a törvény.

Magyarországon nulla tolerancia van a kábítószer fogyasztásokra, tehát az illegális drogokról beszélünk. Ebben az esetben mindenkor büntetőeljárás indul, amit le fognak folytatni a fogyasztóval szemben.

Mlatilik Tímea szerint a diákoknak tartott foglalkozások alatt azonban nem elsősorban az elrettentés a cél, sokkal inkább a segítségnyújtás. Még abban az esetben is, ha valaki alkalmi, vagy akár rendszeres fogyasztó, több lehetőség van segítségért fordulni, erről is kapnak felvilágosítást a fiatalok. Ha pedig a szülőnek támadna gyanúja azzal kapcsolatban, hogy a gyermeke kábítószert fogyaszt, szintén fordulhat a rendőrséghez tanácsért akár személyesen, akár anonim módon egy telefonhívással.

Minden hónap első hétfőjén a Váci Rendőrkapitányságon 16-17 óráig személyes fogadóórát tartok, illetve minden páratlan hét keddjén szintén 16 és 17 óra között a Váci Rendőrkapitányság telefonszámán elérhető vagyok.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.