ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Augusztus 20. Vác
Feltöltötte e107 - kedd 21 augusztus 2007 - 12:06:24
A hétvégén a kistérség számos településén megünnepelték augusztus 20-át, Vácon vasárnap délután öt órakor tartotta ünnepségét a váci önkormányzat. Az új kenyér megszentelését követően a Konstantin téri Szent István-szobornál adták át a Vác Város Díszpolgára címet illetve az egyéni és közösségi Pro Urbe kitüntetéseket. Ünnepi beszédet mondott Fónagy Miklós esperes, a programban pedig a Váci Fúvósegyüttes, a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium valamint Nábelek Anita közreműködött. Az esemény zárásaként este nyolc órakor a főtéren adott ünnepi hangversenyt a Váci Szimfonikus Zenekar, Farkas Pál vezetésével.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

A hagyományoknak megfelelően ismét a Szent István szobor volt a helyszíne Vácon az augusztus 20-ai ünnepségnek, ahol térzenével indult a program, majd Fónagy Miklós mondott beszédet. A református esperes szerint ezt az ünnepet nevezhetjük Magyarország születésnapjának és persze a két kenyér ünnepének, amely jelenti a lelki és a testi táplálékot egyaránt.

Fónagy Miklós református esperes
"Hitem szerint akkor ünneplünk ma igazán a mai ünnephez méltó módon, ha gondolatainkat, érzéseinket a hálaadás, a bűnbánat és a könyörgés hármas egységében visszük oda a történelem ura elé. Hálát adunk azért, hogy miközben nemzetek, hódító világbirodalmak tüntek el a történelem süllyesztőjében, mi még elmondhatjuk a költő szavaival: „Megfogyva bár, de törve nem él nemzet e hazán”"


Fónagy Miklós beszéde után Kozsuk Zsolt katolikus pap áldotta és szentelte meg az ünnepi kenyeret, mint mondta, a kenyér nemcsak eledel, hanem kifejezi a keresztény hitet is. Ezt követően a város nevében dr. Bóth János polgármester adta át a legrangosabb váci kitüntetéseket. Idén Gyombolai Márton írói, közéleti munkája, az 1956-os forradalom és szabadságharc váci eseményeinek szervezésében végzett kiemelkedő tevékenysége és helytállása elismeréseként kapta meg a Vác Város Díszpolgára címet. A vigalom idején egyébként ugyanebben a kitüntetésben részesült Dominique Petitpas, Deuil-la-barre alpolgármestere is. Pro urbe egyéni díjat idén ketten kaptak. Farkas Vince a regionális vízmű rendszer megvalósítása, a vízügyi ágazatban végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai és vezetői munkájáért, Ambrus Tibor pedig a váci sport önzetlen támogatásáért, az idegenforgalom terén végzett kiemelkedő munkája elismeréséért vette át a kitüntetést. 2007-ben a közösségi Pro Urbe díjat az Idősek Otthona és Klubjának ítélte a képviselő-testület, méghozzá több évtizedes karitatív és gondozói tevékenységük elismeréseként. A kitüntetettek nevében Gyombolai Márton köszönte meg az elismeréseket.

Gyombolai Márton Vác Város Díszpolgára
"Rákóczitól Kossuthig és 1956-ig minden hazánkért és népünkért vívott forradalomnak indító eszméje a nép, az emberek jobb, szabadabb, boldogabb életének kivívása volt. A bosszú, a gyűlölködés minden igaz eszmétől idegen és ártalmas. Sokszor és sokakkal vitatkoztam életemben, de sosem vakított el a gyűlölet. Szóval és tollal, példával és nem karddal próbáltam küzdeni."


Gyombolai Márton kitért az 56-os bajtársak által képviselt szellemiségre, a magyar nemzet továbbéléséhez pedig a családok szerepének fontosságát hangsúlyozta. Az ünnepség koszorúzással folytatódott, a Konstantin téri szent István szobornál a város vezetői valamint a társadalmi és civil szervezetek képviselői tisztelegtek államalapító szent királyunk, I. István emléke előtt. A program a főtéren ért véget, ahol este nyolctól a Váci Szimfonikus Zenekar adott koncertet.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.