ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


II. Zsidó Kulturális Fesztivál
Feltöltötte e107 - csütörtök 23 augusztus 2007 - 16:14:33
Szeptember 2-án kezdődik és egészen október 21-ig tart az idei Zsidó Kulturális Fesztivál Vácon. A rendezvény tavaly mutatkozott be nagy sikerrel, akkor még a budapesti fesztivál részeként. Ma már önálló programmal igyekszik bemutatni a Váci Hitközség a térségben fellelhető zsidó kulturális és gasztronómiai hagyományokat, az eseményeknek kivétel nélkül a Madách Imre Művelődési Központ ad helyet.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

A II. Zsidó Kulturális Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón az esemény fővédnöki tisztét is betöltő Bóth János hangsúlyozta, a rendezvény erősíti Vác fesztiválváros jellegét. A polgármester hozzátette, a szeptember másodikán kezdődő programsorozat színvonalas átmenetet kínál a város nyári eseményei és az Őszi Művészeti Hetek között.

dr. Bóth János polgármester, Vác
"Megerősödött Vácon a zsidó közösség, amely korábban, jó néhány évtizeddel ezelőtt jelentős városépítő tényező volt. Másrészt pedig magának a rendezvénynek a minősítését is jelenti, hogy lehetővé teszi a nagy budapesti zsidó fesztivál, hogy vele közel egy időben Vácott is legyen fesztivál saját programmal."


Az idei fesztivál iránt nagy az érdeklődés a környező településekről, valamint a fővárosból, de érkeztek megkeresések külföldről, Svédországból, Amerikából, Ausztriából, vagy Romániából is. Ennek köszönhetően a szervezők már a további bővítésen gondolkoznak, jövőre helyszínként bevonva a zsinagógát és a váci Főteret is.

Turai János elnök, Váci Zsidó Hitközség
"A rendezvény célja a sajátos, tradicionális zsidó kultúra feltámasztása, bemutatása, megismertetése a közönséggel. Visszatérés a holokauszt előtti úgynevezett békés évekhez, azokhoz a történésekhez, amikor a történelmi egyházak és azok hívei békében éltek egymással itt a Duna mentén."


A fesztivál nyitányaként, szeptember első vasárnapján egész napos program várja az érdeklődőket többek között a bécsi zsidó múzeum kiállításával, nemesfém ékszerek bemutatójával, tradicionális és jellegzetes zsidó ételek illetve sütemények kóstolójával, este pedig az Anavim Klezmer Band koncertjével. Október 9-én fotókiállítással és újabb klezmer koncerttel folytatódik a program, majd zárásként, október 18-án egy vetítéssel egybekötött úti-élménybeszámolót hallgathatnak végig, természetesen Izraelről.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.