News Item: : Vácon járt Göncz Kinga
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
hétfő 18 május 2009 - 17:45:11

Az MSZP helyi szervezete az Európai Parlamenti választások kapcsán Göncz Kingát látta vendégül Vácon, aki a délutáni órákban a választókkal is találkozott. Göncz Kinga sajtótájékoztatóján a közelgő választásokról beszélt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos, hogy az Európa Parlament két meghatározó frakciójában mind a két oldal kellő létszámmal képviseltesse magát, mert akkor tudják igazán érvényre juttatni a nemzet érdekeit. A baloldal listavezetője ugyanakkor arra is felhívta figyelmet, hogy az Európa Parlamentben a magyar politikusok közül az MSZP delegáltjai tették a legtöbb javaslatot a Fidesz képviselői pedig inkább a belpolitikai konfliktust exportálták az Unióba. Göncz Kinga arra kérte a választókat, hogy június 7-én minél többen menjenek el szavazni, mert nem mindegy, hogy az országot képviselő küldötteket mekkora legitimációval rendelkeznek majd az Európa Parlamentben.

Göncz Kinga a sajtótájékoztatón azokra az uniós támogatásokra hívta fel a figyelmet, amelyekből Vácnak is jutott, hiszen -mint mondta- a város az utóbbi években látványos fejlődésen ment keresztül. A szocialisták listavezetője szerint az Európa Parlamenti választások esélyt adnak arra is, hogy ne csak a belpolitikai kérdésekről beszéljünk, hanem arról is, hogy hogyan tudják a pártok az Unióban a magyar érdekeket képviselni.

Göncz Kinga EP listavezető MSZP
"Az Európai Parlamenti választásokra készülünk- ezt azért is mondom nagyon nyomatékosan, mert időnként azt lehet látni, hogy nagyon megtévesztő plakátok vannak. A Fidesz plakátja amiket én sokfelé láttam az országban, komoly kérdéseket vetnek fel. Hogy ez az “ELÉG “ ez mire vonatkozik? Azt gondoljuk, hogy aki a plakátot tervezte az is tudja, hogy európai választások vannak akkor az úgy tűnik, hogy az arra vonatkozik hogy az EU-ból nem kérünk. Nem kérünk az európai támogatásokból, nem kérünk a szolidaritásból, nem kérjük, amit az EU-tól kaptunk, és ami fontos lesz a jövőben. Fontos, hogy ezt az információt tudják az emberek, hogy ez nem a magyar országgyűlési választások az amire készülünk és nem az önkormányzati választások hanem kifejezetten az Európai Parlamenti választások.

Göncz Kinga arra hívta fel a figyelmet, hogy az Unió egy olyan értékközösség, amely az emberi alapjogokat és az emberi méltóság tiszteletben tartását tartja fontosnak, ezért úgy látja a szélsőséges politikai nézeteket valló Jobbik Európa Parlamentbe való bejutását csak a választások alatti magas részvétellel lehet megakadályozni. Göncz Kinga szerint fontos, hogy a nemzet érdekeit az MSZP delegáltjai is kellő számban képviseljék, ezért a lista élére azokat a politikusokat választották, akik eddig is már bizonyítottak saját szakmájuk területén az Unió parlamentjében.

Göncz Kinga EP listavezető MSZP
"Az Európa Parlamentben két meghatározó nagy pártcsalád van, a néppárt illetve a szocialista frakció. A szocialisták vezető értéke a szolidaritás, amire most nekünk nagyon nagy szükségünk van. Egyébként az európai baloldal állt először Magyarország mellé, amikor a legnehezebb napokat éltük a válság idején és mondták azt, hogy a szolidaritás nem csak a társadalmon belüli rossz helyzetű emberekre vonatkozik, hanem a nehezebb helyzetbe kerülő országokra is, azt hiszem egyrészt ezért. Másrészt, amire szintén szükségünk van, hogy Magyarországon azok az értékek, amelyek szintén baloldali értékek az Unióban, nevezetesen a kirekesztés és a rasszizmus elleni fellépés és azt hiszem, hogy sokan osztják azt a félelmemet, hogy azok a tendenciák, azok a hangok, amelyeket látunk, hallunk az utóbbi időben azok nagyon veszélyesek, és szükségünk van Európa segítségére."

Göncz Kinga a sajtótájékoztatót követően a baloldali választókkal találkozott, ahol a közelgő választásokról, a gazdasági válságról és a baloldali értékekről beszélgetett az érdeklődőkkel.
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE
This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.11594 )