News Item: : IX. Regionális Mezőgazdasági Szakkiállítás
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
hétfő 18 május 2009 - 17:52:19

Kilencedszer rendezte meg a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola a regionális szakmai kiállítását. Az egész napos rendezvényt ezúttal is az intézmény tangazdaságában, a sződligeti Floch-pusztán tartották meg. Szombaton a szakmabeliek és a látogatók is könnyen találtak maguknak elfoglaltságot. A kiállítás ugyanis lehetőséget biztosított a régió agrár szakembereinek a találkozásra, a szakmai eszmecserére, az érdeklődők megismerhették többek között a patkolókovács munkáját, és láthatták, hogyan is nyírják a juhokat, a gyerekek pedig beülhettek a mezőgazdasági gépekbe, és az állatsimogatóban testközelből is megnézhették a haszonállatokat. A szakmai napot bemutatók és versenyek is színesítették, a vállalkozó szelleműek díjugratás, fogathajtás vagy akár a magyar konyhaművészet terén mutathatták meg tudásukat.

Kulturális programok, szakmai bemutatók, kóstolók, és versenyek is vártak azokra, akik szombaton ellátogattak a IX. Regionális Mezőgazdasági Szakkiállításra. A rendezvény főszervezője a váci Táncsics Mihály középiskola volt, amely három társintézménnyel együtt az FVM Közép-Magyarországi Agrár-Szakképző Központ részeként működik. A szakkiállítást idén is a váci iskolához tartozó Floch-pusztai tangazdaságban rendezték meg. Az egész napos programot Vác polgármestere nyitotta meg.

dr. Bóth János, polgármester, Vác
"Térségünkben az agrárkultúra, ezen belül az állattenyésztés, a növénytermesztés, a hobbiállatok, gyümölcs-, zöldségtermesztés, az agrárgazdálkodás és ehhez kapcsolódóan a gasztronómia, népi hagyományok ápolása rendkívül fontos, és igazából ehhez az iskolához kapcsolódik mindezen tevékenység, ami ezen a szakkiállításon is megjelent. Én a kistérség és a város nevében is köszönöm és arra biztatom őket, hogy a jövőben is folytassák ezt."

A szombati program a váci huszárok és a Táncsics iskola lovas klubjának felvonulásával vette kezdetét, majd a színpadon sorra követték egymást a régió néptánc együtteseinek bemutatói, megindult a főzőverseny és a különböző bemutatók is. A látogatók információkat szerezhettek a hazai szarvasmarha tenyésztésről, a lókiképzésről, a patkolás és a juhnyírás módszereiről és részesei lehettek egy kutyaiskolai bemutatónak is. Betekinthettek a mezőgazdasági szakiskola képzési programjaiba, és megismerhették a tejgazdaság, a gépészet és a növénytermesztés rejtelmeit is. Megyeri László, a váci agrár szakiskola igazgatója beszédében kiemelte, a szakkiállítás célja, hogy bemutassa és népszerűsítse intézményüket, fórumot biztosítson a térség mezőgazdasági szakembereinek és hogy egy hagyományőrző rendezvénnyel gazdagodjon a térség kulturális élete.KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE
This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.11596 )