News Item: : 56 éves Sződliget
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
kedd 10 október 2006 - 11:23:46

A sződligetiek a pénteken kezdődő falunap keretében ünnepelték meg a község 56. születésnapját és egyúttal megemlékeztek az aradi vértanúkról is. A település lakói Árpádfejedelem szobránál gyűltek össze, ahol a képviselőtestület leköszönő alpolgármester asszonya mondott beszédet. A megjelentek a község múltjáról halhattak rövid összefoglalót, majd az ünnepi műsort követően gyertyagyújtással emlékeztek az aradi vértanúkra.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Az 1949 utáni vagyont elkobzó perek során osztrák családé lett a terület, egy 1883-as térkép szerint sződrákospuszta illetve csörögpuszta nevekkel jelölték azt a részt, ahol egy téglagyár egy agyagbánya egy kastély két major és kocsma valamint egy vasútállomás állt. Az 1910-es feljegyzések is alig 10 valamire való házról tudósítanak, 1950-ben vált Igazgatásilag is önálló településsé Sződliget. Ekképp idézte fel az 56. születésnapját ünneplő település történetét a község leköszönő alpolgármester asszonya. Czombos Gereglyné beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy település életében az első 56 év még csecsemőkornak számít ezért óvni, védeni és szeretni kell.
Az egybegyűltek egyúttal megemlékeztek az aradi vértanúkról is. A helybéli iskolások kisseb műsorral készültek, a jelenlévők pedig egy egy gyertyát gyújtottak a kivégzett 9 tábornok és 4 főtiszt emlékére.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.116 )