News Item: : A Víz Világnapja
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
szerda 23 március 2011 - 20:34:07

Takács Nikolast választották a Víz Jószolgálati Nagykövetének. A kitüntető címet a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., március 22-én, a Víz Világnapja alkalmából, egy különleges helyszínen, a Nagymaros és Visegrád között található, Duna alatt húzódó, Közműalagútban adta át az X-Faktor közismert énekesének. A váci székhelyű nagyvállalat célja, hogy ezentúl minden évben új nagykövetet választ az ivóvíz népszerűsítésére, és egyben felhívja a társadalom figyelmét a víz védelmének fontosságára.

Szerkesztő: Wernke Á.


A Víz Világnapját közel két évtizede, 1992 óta minden év március 22-én ünnepeljük. Az ünnep célja, hogy ráirányítsa a Föld összes népének figyelmét a létfenntartás egyik nélkülözhetetlen elemének, a víznek a megőrzésére. Az idei „Víz a városokért, városok a vízért” szlogenhez igazodva, a DMRV Zrt. külön Nyílt Nappal emlékezett meg az ivóvíz kiemelten fontos szerepéről.

Gombás Ernő, titkársági osztályvezető, DMRV Zrt., Vác
„Mi egy szerencsés helyzetben vagyunk itt a Kárpát-medencében, hiszen itt előttünk folyik a gyönyörű Duna, mondhatnánk vizünk van bőven, de ez a víz, természetesen mint minden más kincs, véges. Ha nem vigyázzuk, nem óvjuk és nem kezeljük megfelelően, akkor előbb-utóbb problémák és nehézségekkel kell szembenéznünk. A Víz Világnapja egy nap a 365 napból, amikor megállunk, és ezt a figyelmet kérjük mindenkitől, hogy ennek szentelje.”

A Nagymaros és Visegrád között található 550 méter hosszú és majd’ három méter széles közműalagút körülbelül 10 méter mélyen, a Duna alatt húzódik. A korszerű létesítményt az egykori Bős-Nagymarosi Vízlépcső tervezésénél, 1989-ben kezdték el megépíteni. A Magyarországon kuriózumnak számító, betongyűrűkből álló járatban azóta az ivóvizet szállítják át Visegrádra, valamint a Dömös, Pilismarót és Visegrád térségéből a nagymarosi oldalra vezetik át a szennyvizet, amely aztán a váci szennyvíztisztító telepre kerül tisztításra.

Szabó Imre, üzemigazgató, DMRV Zrt. Duna Jobb-parti Üzemigazgatóság
„A Duna Bal partján nagyon sok olyan vízbázis hely van, ami többletvizet tud termelni, a másik oldalon viszont nagyon kicsi a kapacitás, nem volt elegendő ahhoz, hogy a szükséges vízigényeket el tudjuk látni a megfelelő minőségű vízzel. Így aztán a Nagymaroson termelt vizet átvisszük a visegrádi oldalra és azzal látjuk el Visegrádot, de távlatban Dömös felé is építünk majd vezetéket, és azt is ezzel a vízzel fogjuk ellátni.”

A DMRV által szervezett Nyílt Napon idén első alkalommal adták át a „Víz Jószolgálati Nagykövete” kitüntető címet, amit 2011-ben, egy éven át Takács Nikolas, az X-Faktor énekese birtokolhat. Nikolas ebben az évben tehát fontos szerepet fog betölteni a vízbázis- és környezetvédelem területén.

Takács Nikolas, énekes
„Hát én nagyon meglepődtem, amikor kaptam ezt a hírt, hogy szándékukban van engem kinevezni és én lehetek a víz nagykövete. Sokszor az ember nem gondol bele abba, hogy sok dolgot ilyen természetesnek vél és nem gondol bele abba, hogy mennyire kellene vigyáznia a dolgokra. Nekünk mindennapi az, hogy van víz, de ha tényleg nem vigyázunk rá időben, akkor bajok lehetnek. Szerencsére még van miből, de nincs az a sok, ami egyszer el ne fogyna. Én próbálom majd üzenni az embereknek, hogy tényleg vigyázzunk arra amink van és óvjuk az értékeket mert kell, szükség van rá.”

Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, az ország negyedik legnagyobb vízművállalata azért választotta a galántai születésű énekest nagykövetnek, mert zenéjén keresztül egyfajta hidat teremthet a Duna két partján élő szlovák és magyar állampolgárok között. Nikolas tenyérlenyomatával és aláírásával is ellátta a vállalat Jövőfalát, majd az újságírókkal közösen átsétált a Duna alatt. A túloldalra, azaz Visegrádra átérve kisiskolás csoportok fogadták a vendégeket, ahol az érdeklődők az egykori vízlépcső építéséről szóló kiállítást is megtekinthették. Akik szeretnének átsétálni a Duna alatt, azoknak a DMRV Zrt. munkatársai március 26-án szombaton – előzetes bejelentkezés után – szintén lehetőséget adnak délelőtt fél 10 és délután kettő óra között a nagymarosi fogadóállomásról kiindulva.This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.17953 )