News Item: : Kórház-finanszírozási szerződés
(Category: Hírek)
Posted by
hétfő 16 április 2007 - 17:28:11

Március 31-vel a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház is aláírta azt a kórház-finanszírozási szerződést, mely elengedhetetlen feltétele volt az intézmény további működésének biztosításához. A főként ellenzéki vezetésű városokban tapasztalható ellenállás Vácon nem jelentkezett a szerződéssel kapcsolatban, abban a kórház vonatkozásában ugyanis semmilyen újdonság és meglepetés nem volt az intézmény vezetése szerint. Egyedüli változás az áprilistól életbe lépő kórházi ágyszámcsökkentés, ez azonban nem érinti anyagilag hátrányosan a mindennapi működtetést.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

A kórházak finanszírozásáról szóló szerződés aláírása, mint megtudtuk, a váci kórház esetében semmilyen drámai újdonsággal nem járt, mindössze egy előre tervezett ágyszámcsökkentés került bele a kontraktus szövegébe. Január 1.-vel az addig meglévő 499 aktív férőhelyből már 30-at leépítettek, a hónap elejétől pedig újabb 27-tel lett kevesebb, a 123 krónikus mellett így 442 aktív ággyal számolhat a Jávorszky Ödön Kórház. A főigazgató szerint az ágyszám csökkentés a kihasználtsági mutatókon változtat csupán, 80 %-osról 91-re javítva azt.

Illetve április 1-e után a szülések kikerültek az úgynevezett teljesítmény volumen korlát hatálya alól, tehát minden szülő nőt el tudnak majd látni Vácon, aki ide jelentkezik. Mivel az OEP az ellátott betegek és a beavatkozások után fizet, nem pedig az ágyak mennyiségét veszi alapul, ezért ennek csökkentésével nem jár finanszírozás-megvonás. Sőt. A váci Jávorszky kiemelt súlyponti szerepe miatt egyike azon 39 kórháznak, melyek a Nemzeti Fejlesztési Tervben elnyerhető forrásokra illetve eszközbeszerzésekre pályázhatnak. A minisztériumnak ugyanis az a szándéka, hogy ezt a 39 kórházat a ciklus végére minden szempontból azonos szintre és színvonalra hozza.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.2223 )