News Item: : Disznóvágás a főtéren. Újabb programok szilveszterig.
(Category: Hírek)
Posted by NAT
kedd 10 december 2013 - 09:56:42

Harmadik alkalommal rendezték meg Vác főterén a régi hagyományokat felidéző disznóvágást. A kisváci Pintér család, a Vendégvárók Váci Egyesülete és a Váci Városimázs Kft. szervezésében szombaton a korán kelők nem csak megnézhették, de maguk is kipróbálhatták a hagyományos feldolgozás mesterfogásait, sőt meg is kóstolhatták a frissen elkészített finomságokat.

Pintér Sándor hentes már 1972 óta űzi szakmáját, jelenleg a 225 éves múltra visszatekintő váci céh húsmestere. Ő mutatta be szombat reggeltől a húsfeldolgozás mesterfogásait lépésről-lépésre. A Kaposváron kitenyésztett világhírű sertésfajta pörzsöléséhez egy muzeális eszközt is igénybe vettek, miközben fogyott az elmaradhatatlan lélekmelegítőből is.

-A pörzsölést követően elkezdődött a disznó feldarabolása, majd az alapanyagok bekeverése.

- Ahogy haladt előre a feldolgozás, az érdeklődők ki is próbálhatták a különféle műveleteket, például a hurka-és kolbásztöltést, de részt vehettek a disznóvágás során készülő jellegzetes ételek elkészítésében, sőt, kóstolásában is, egymás után került a tányérba sült vér, töpörtyű, disznósajt, orjaleves, hurka és kolbász.
A rendezvényhez egyébként egy kiállítás is kapcsolódott A Váci Hurka Története címmel, melyet a Tragor Ignác Múzeum rendezett a disznóvágás hagyományáról. A tárlat keretében bemutatásra kerültek nagyapáink disznóvágás során használt régi eszközei.



This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.24678 )