News Item: : Familia Gladiatoria az iskolában
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
csütörtök 19 október 2006 - 21:32:54

Rendhagyó iskolai órát tartott a váci Selye János Humán Szakközépiskolában a minap a Familia Gladiatoria vezetője Weixelbaum János. Beindult tehát a római kori harcmodort és életvitelt népszerűsítő csoport legújabb kezdeményezése Mobil múzeumot az iskolába címmel. A látványos bemutatóval az egyesület az összes váci iskolát be kívánja járni, ez után pedig várhatóan a Budapesti és környékbeli oktatási intézmények lesznek majd soron.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

A terve a Familia Gladiatoriának ezzel az előadássorozattal az, hogy az anyaggal végigjárják Vác iskoláit, ezt követően pedig szeretnék országosan is bemutatni, főként Budapestre és környékére fókuszálva. A rendhagyó órák megtartására az ősztől tavaszig terjedő időszakban lesz lehetőség, ekkor nincsenek ugyanis fellépéseik, van idő tehát a bemutatására.
A rendhagyó órákon a diákok megismerkedhetnek a római vallással, a vallási élet ritusaival, az ókori szokásokal, higiénével. A bemutató részét képezik a légiósélet mindennapjai, a lakhatási viszonyok, a fegyverek, és persze kitérnek benne a gladiátorok fegyverhasználatára, felszerelésére és harcmodorára. Mint megtudtuk, az órák, felépítésükből adódóan, többféle tantárgyat is képesek helyettesíteni.
Ezen kívül pedig része a technikatörténet, az erkölcs és az etika, azaz sok minden belefér a rendhagyó órák témakörébe. Az anyag menyiségét és mozgalmasságát persze lehet még bővíteni, így a tervek szerint a későbbiekben sor kerülhet e kereteken belül akár harci bemutatókra is. Ahogy Weixelbaum János fogalmazott: a témában még jó néhány lehetőség benne van.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.259 )