News Item: : '56-os iskolai ünnepségek, kiállítás-megnyitók
(Category: Hírek)
Posted by
kedd 24 október 2006 - 11:52:12

Iskolai rendezvényekkel, emlékműavatással, ünnepi hangversennyel és koszorúzásokkal emlékeztek az elmúlt napokban Vácon, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára. Megújult a városi ünnepségnek helyet adó tér a Váci Fegyház és Börtön előtt, ahol hétfőn avatták fel a Seregi György által készített emlékművet A hétvégén két kiállítás is nyílt a városban az ünnephez kapcsolódóan. Az Arcus Galériában 1956-os, Vácon készült fotókból, a Hincz gyűjtemény épületében pedig a forradalom Pest megyei eseményeit bemutató dokumentumokból rendeztek tárlatot.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Az ünnepi események már pénteken megkezdődtek, amikor a város valamennyi oktatási
intézményében megemlékezéseket tartottak a forradalom és szabadságharc tiszeteletére. Az általános és középiskolákban a diákok ünnepi műsorokkal készültek, méltó emléket állítva az '56-os eseményeknek. Szombaton nyílt meg az„1956 VÁCI KÉPEI” című fotókiállítás az Arcus Galériában, melyet négy, az eseményeket megörőkítő váci polgár fotóiból állítottak össze a Levéltár munkatársai. Az itt látható képek egyébként illusztrációul szolgálnak majd a decemberben megjelenő Váci Történeti Tár sorozat legújabb, negyedik kötetéhez is. A kiállítást Sümegi György az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főmunkatársa nyitotta meg. „ADJUK TUDTÁRA A VILÁGNAK! AZ 1956-OS FORRADALOM ESEMÉNYEI ÉS A MEGTORLÁS PEST MEGYÉBEN” címmel vasárnap a Hincz Gyűjtemény épületében nyílt újabb tárlat, amely a Tragor Ignác Múzeum és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága közös kiállítása. A megye múzeumaiban őrzött, illetve a kiállításra kölcsönzött, nagyrészt eddig publikálatlan tárgyakat és dokumentumokat első ízben láthatja a közönség. Az eredeti dokumentumok és a résztvevők visszaemlékezései alapján összeállított anyag segítségével az 1956-os forradalom pest megyei eseményeit idézhetik fel a látogatók. A kiállítást dr. Böőr László történész, levéltáros nyitotta meg.

MEGYÉNK ÉS A FORRADALOM címmel Pest megyei középiskoláknak rendeztek történelmi vetélkedőt, a döntőt még a múlt csütörtökön a Vármegyeháza dísztermében tartották. Budapesten városunkat a Madách Imre Gimnázium 5 fős csapata képviselte, méghozzá igen eredményesen. A megyei „56-os Emlékbizottság által meghirdetett versenyen a Madách csapata kiélezett küzdelemben a harmadik helyet szerezte meg.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.283 )