News Item: : Tojásfák a főtéren
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 18 április 2017 - 11:01:34

A tojásfa a húsvéti ünnepek egyik fontos dekorációs eleme, amelynek hagyománya eredetileg Németországból és Ausztriából ered. A tradíció az idők során világszerte elterjedt, és bár Magyarországon még mindig nem igazán ismert, Vácon már több is áll a főtéren. A szépen díszített fák nemcsak a városközpont ékei, hanem közösségteremtő erejük is van- állítja az ötletgazda Fónagy István, aki hagyományt szeretne teremteni a kezdeményezésből.

A vendéglátással, valamint turisztikával foglalkozó váci szakemberek és vállalkozók örömmel számolnak be arról, hogy a városba érkező turisták száma egyre magasabb. Az érdeklődés fenntartását és a látnivalók gyarapítását tűzte ki célul a Vendégvárók Váci Egyesületének elnöke, amikor elhatározta, hogy új hagyományt próbál meghonosítani a belvárosban.

Fónagy István elnök, Vendégvárók Váci Egyesülete

Ez a kreativitás nem kerül pénzbe. Ez fantázia kérdése. Egy óriási nagy összefogás és egy olyan közösségalkotó erő, amely példa értékű, hiszen látják a kedves nézők, hogy a főtérre igenis lehet húsvétot varázsolni.

Az Európában több helyen fellelhető népszokást a váci főtéren az óvodások és kisiskolások elevenítették föl. Hímestojásokat festettek, díszeket készítettek és azzal ékesítették a városháza szomszédságában álló egyformára metszett kis fák koronáját.

Üres volt itt a terasz. Megkértem az engedélyeket, szívesen adták a helyszínt és óvodásokat, iskolásokat bevonva , hiszen hétfőn 170 óvodás volt, nagy élmény volt látni, hogy nagyon kreatívan készültek. Jó dolog látni, hogy össze tudunk fogni. Nagyon sokan jöttek, anyukák, nagymamák hozzák az úgynevezett emléktojást a tojásfára.

A kezdeményezés tehát közösségteremtő erővel is bír- állítja az ötletgazda, de természetesen az sem mellékes, hogy az ünnepi díszbe öltöztetett főtér a városiak mellett az idelátogatók tetszését is megnyerje. A dekoráció húsvét másnapjáig marad a fákon, addig bárki felakaszthatja a saját díszét a többi mellé- tette hozzá Fónagy István.This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.30836 )