News Item: : Civil kezdeményezés a ligeti stációk felújítására
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 20 április 2017 - 08:58:55

Garay Nagy Norbert sokadik városszépítő akciójára készül. Az ismert váci festőművész a városháza tanácsterme és a Pannónia Ház udvarának kidekorálása után ismét nagy fába vágja a fejszéjét: legutóbb azt vette a fejébe, hogy tanítványaival közösen a Liget stációinak festményeit gondolnák újra.

A város turisták által is egyik leglátogatottabb területének megújításán töri a fejét Garay Nagy Norbert. A Váci festőművész tanítványaival rendszeresen vesz részt olyan civil kezdeményezésekben, amik a város szépítését, vagy a vizuális kultúra terjesztését tűzik ki célul.

Garay Nagy Norbert festőművész

A Hétkápolnánál vagyunk és a hét stáció felújítására gondoltunk, hogy elvégeznénk, illetve a festményeket szeretnénk újra alkotni.

Az ismert kegyhely stációi egymástól pontosan 54 méterre állnak és mindegyikben két-két festmény található, amiket Manajló András váci művész készített sok évvel ezelőtt. Mára az időjárás viszontagságai annyira megviselték az alkotásokat, hogy némelyik szinte felismerhetetlenné vált.

Először is a püspök urat kerestük meg ezzel az ötlettel, ő nagyon örült neki és támogatta ezt a dolgot, de azért fogunk még egyeztetni a növendékekkel együtt: minden stációról külön vázlat készül és ezeket a vázlatokat bemutatjuk. És ha ezek elfogadásra kerülnek, akkor kezdjük igazándiból az alkotást.

Az egyeztetések zajlanak, néhány engedélyt még be kell szerezni- tette hozzá Garay Norbert, ha ezek megvannak, indulhat a munka. A képek elkészítése előtt azonban némi kutatómunkára is szükség van.

Először van egy kutatómunka része, ami az egyházmegyei kincstárban is történik ugye, illetve különböző könyvtári anyagok utánaolvasása, illetve a művészettörténeti alkotások, hogy hogyan is dolgozták idáig fel az elmúlt öt-hatszáz évben ezeket a témákat.


A festmények elkészítése a szakrális környezet miatt önmagában is komoly feladat elé állítja a stúdió fiatal művészeit, de kihívást jelent az is, hogy a képek majd hosszabb időn át ellenálljanak az időjárásnak.

Ötletek vannak. A napsugár az nagyon erős hatást tud gyakorolni a kültéri alkotásokra és mindenképpen valami olyan korszerű eljárást kell alkalmazni, ami ennek ellen tud állni és hosszú távon, tehát nem egy-két évre gondolunk, hanem sok-sok évre megmarad a festményeknek a színe, illetve a minősége nem fog romlani.


A civil kezdeményezésnek civil támogatói is vannak, hiszen a festék, az alapanyagok és az egyéb eszközök is pénzbe kerülnek, de a felajánlás ingyenes.

Ahol élünk, a várost szépíteni, az egy nagyon jó dolog. Meg a gyerekeknek is, hogy olyan nyomot tudnak maguk után hagyni, amit el tudnak majd mesélni az unokáiknak, hogy ennek ők is részesei voltak, szerintem ez egy nagyszerű dolog.
This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.30844 )