News Item: : Zajlik a HÉSZ egyeztetése.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 16 május 2017 - 08:33:18

Zajlik a településrendezési eszközök, ezen belül a váci helyi építési szabályzat módosítása. Jelenleg a tervezet a város honlapján érhető el, és ugyanitt olvasható a kulturális örökségvédelemmel kapcsolatos hatástanulmánya is. A szabályzat módosítását a komplex jogszabályi háttérváltozás miatt kell végrehajtani, ami a kötelező egyeztetéseket és jóváhagyásokat követően várhatóan ősszel készül el. A Helyi Építési Szabályzat Vácnak az a rendelete, amely meghatározza, hogy a város közigazgatási határán belül hol, mit, milyen módon lehet építeni, elbontani, vagy megváltoztatni.

Amennyiben képzeltbeli személyünk Gál János, Méz utcai váci lakos szeretne egy előtetőt építeni a kapuja fölé, először azt kéne megnéznie, hogy a Helyi Építési Szabályzat azon a városrészen, ahol ő lakik, ad-e lehetőséget erre. Ha a nem létező illető ráadásul egy építési vállalkozó és egy társasházat kivitelezne például az egyik belvárosi telken, akkor is a HÉSZ adhat útmutatást arra, hogy hány lakásos épületet alakíthat ki a területen, vagy, hogy az ott álló épületet egyáltalán elbonthatja, vagy sem. Az építés szabályzat a műemléki védettség, illetve a helyi védelem alá tartozó objektumok listáját is tartalmazza, amit most a partnerségi egyeztetés keretében az örökségvédelmi hatástanulmány részben találhat meg az érdeklődő.
A rendelet paramétereit ciklusokon keresztül gördíti az önkormányzat, és ha kell, változtatja a város képviselő testülete, amelynek mozgásterét a felsőbb jogszabályok határolják be.
A jogszabályi háttér változtatása kényszerítette ki a HÉSZ módosítását, amit például a vállalkozói törekvések nyomán megjelenő belvárosi társasházas beruházások megélénkülése is indokolt. Akik a HÉSZ módosítását komolyabban akarták követni, azok partnerként jelentkeztek be az eljárás elején. Velük zajlik az egyeztetés nyilvánosan a város honlapján, de a helyi rendelet paramétereivel bárki megismerkedhet, aki rákattint a HÉSZ 2017-es ikonra. Amint a kulturális örökségvédelmi hatástanulmány véleményeztetése is lezajlott, az állami főépítész elé kerül a tervezet, majd az ő záróvéleményezését követően fogadhatja el a testület Vác építési szabályzatát.
This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.30971 )