News Item: : Meggyfákat ültettek Szokolyán
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 18 május 2017 - 10:09:20

Különleges meggyfasor díszíti májustól azt a szokolyai utcát, ahol Mányoki Ádám, a magyar barokk kiemelkedő festőművésze a gyerekkorát töltötte. A község lakói azonban nem a település híres szülöttének emlékére ültették a fákat, hanem saját gyermekeik születése alkalmából, szám szerint negyvenegyet.

A legutóbbi hivatalos adat szerint a Váchoz közeli Szokolyán 1846 fő állandó lakos él. A település megtartó erejét mutatja, hogy míg máshonnan gyakran elvándorolnak az emberek, itt az utóbbi időben inkább bővül a lakosok száma és ez nemcsak a betelepülő családoknak, hanem a helyben született gyerekeknek is köszönhető. 2015 és 2016 között például 41 újszülöttel gyarapodott a szokolyaiak száma, az efölött érzett büszkeség okán úgy gondolták a község aktív tagjai, hogy valamilyen formában emléket állítanak a csemetéknek.

Némethné Pintér Csilla polgármester

Valami látványos és éveken keresztül fenntartható dolgot próbáljunk kitalálni és ennek kapcsán született az ötlet, hogy próbáljunk a DDC Zöld megoldás pályázatán indulni egy Életfa programmal.

A pályázatot megírták és nyertek. A projekt megvalósításához a Váci Cementgyár egymillió forinttal járult hozzá, amiből nemcsak a díszfákat szerezték be, hanem a melléjük helyezett névtáblákat is elkészíttették.

Nekünk ezzel az volt a célunk, hogy fontosnak tartjuk, hogy utat mutassunk a gyerekeknek és rajtuk keresztül a szülőknek is, hogy a faluhoz a kötődésüket erősítsék.


A település önkormányzata egyébként is sokat tesz azért, hogy a gyereket vállaló családoknak ne kelljen máshová vinniük bölcsődés-, óvodás-, vagy iskoláskorú csemetéiket.

Most per-pillanat az iskola felújításába fogunk kezdeni, sikeres pályázatunk van ott is és beadott anyagunk van az óvoda, illetve a bölcsőde fejlesztésére-bővítésére, mert örömmel mondom, hogy nem tudunk gyermeket fogadni, mert teltház van az óvodában és a bölcsődében.

A legifjabb generáció tiszteletére ültetett facsemeték ünnepélyes átadására a támogató cég képviselőjének jelenlétében került sor, aki a helyi értékek megőrzése mellett a környezettudatosság fontosságát hangsúlyozta. A község polgármestere azt mondta, azt tervezik, hogy folytatva a hagyományt, az idén születő gyermekeknek is ültetnek egy-egy fát a Mányoki utca mentén.This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.30987 )