News Item: : Elkészült a melegvizes fejlesztés a kórházban
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 07 augusztus 2017 - 11:03:53

Átadták a Jávorszky Ödön kórházban azt a szolárrendszert ami ezentúl legalább 10 %-al csökkenti az intézmény melegvizes költségeit. Az állami támogatásból pályázati úton szerzett 103 millió forintos forrásból sterilizálóberendezést is vásárolt az intézmény, de a műtők úgynevezett hidegenergetikai rendszere is megújult. Az átadón Révári Bence az EMMI miniszterhelyettes elmondta, hogy az Egészséges Budapest Program keretében váci járóbeteg szakellátás épülete is megújul, amihez első körben 399 millió forintot biztosít a kormány.

Rétvári Bence elmondta, hogy tavaly döntött a kormány arról, hogy 15 milliárdot fordít a magyar kórházak modernizációjára, elsősorban azzal a céllal, hogy csökkentsék az egészségügyi intézmények működési költségeit. A Jávorszky is pályázott a fejlesztésre, így jutott nem rég ahhoz a 103 milliós állami támogatáshoz, amelyből három területen tudott beruházni. A miniszterhelyettes bejelentette a váci intézmény megújítása folytatódik egyrészt egy idei 200 milliós műszerbeszerzéssel, majd jövőre pedig a járóbeteg-ellátás épületeit célzó 399 millió forintos tervezéssel.

Rétvári Bence. miniszterhelyettes EMMI
Kettőszázmillió forintról döntött tehát a kormány, ami egészségműszer fejlesztésre fordítható és további 399 millió forintot is a kórház rendelkezésére bocsát a kormány, ami a járóbeteg ellátásnak a fejlesztésével kapcsolatban, a tervezésnek a teljes költségeit biztosítja. Egész pontosan fogalmazva az új járóbeteg épület tervezését, az új illetve a meglévő épületek hőszigetelését, árnyékolását, légtechnikai rendszerek cseréjének átfogó fűtéskorszerűsítését. Ez tehát egy összetett és a későbbiekben folytatódó program, de a tervezés, az előkészítés az 399 millió forintból megtörténhet és amikor a későbbikben jön az üteme az Egészséges Budapest Programnak, akkor a váciak és környéken élők számára, hiszen itt mind a 34 ezer váci, mind legalább a környékről bejáró beteget szolgál ki ez a járóbeteg rendelő, ennek a 70 ezer embernek az ellátása tud korszerűbbé válni.

Az intézmény főigazgatója elmondta az Egészséges Budapest Programra novemberben nyújtott be pályázatokat a kórház és három területre kapott támogatást aminek megvalósítását július végig kellett végrehajtani.

Sámoly György főigazgató

Ennek a három pályázatnak az egyik itt van mögöttünk. Ez egy hideg-melegvizes napkollektoros rendszer, ami a nap hőenergiáját hasznosítja a melegvíz ellátásban. Ez 57 millió nagyságrendű projekt volt, ezen kívül két projektunk valósult még meg, egy sterilizáló berendezés beszerzése a kórházban, illetve a műtők részére a hideg energiaszolgáltató rendszer megújítása. Nagy feladat volt számunkra ezt a projektet időben végrehajtani és had köszönjem meg minden kedves munkatársamnak, akik ebben részt vettek, hogy a szűk határidők ellenére is itt állhatunk és minden pénzügyi lezárással, teljesítéssel együtt elmondhatjuk, hogy ezek a projektek nálunk megvalósultak.

A fejlesztések jelképes átadását követően az Selmeczi József a kórház főenergetikusa mutatta be a szolárrendszert a médiának, aki elmondta, a napenergiás hőcserélős megoldással jelenleg a teljes melegvíz-energia 10%át tudják megtakarítani. Mint kiderült jelenleg 95 db szolártábla lett elhelyezve a hőközpont tetején, de az energetikai korszerűsítés második fázisban összesen 1560 darab kerülne felszerelésre amint erre forrást szerez az intézmény.This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.31347 )