News Item: : Jubilált az Árpád Napok
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 10 október 2017 - 07:56:11

Sportversenyek, tanulmányi versenyek, de játékos foglalkozások is zajlottak a 25. Árpád Napokon. Idén is ellátogattak a csíkszeredai testvériskola diákjai a váci intézménybe, hogy a közös programok mellett új kopjafa állításával erősítsék meg a negyedévszázados kapcsolatot. A környezetvédelmi vetélkedő díjait is kiosztották a rendezvény részeként, a megjelent öt váci iskola közül a Radnóti Miklós Általános iskola csapata vitte el a pálmát.

Mi mindenre lehet jó egy PET palack? Többek között ez is feladat volt az idei Árpád Napokon, aminek részeként madáretető, malacpersely, de a karolinás Burger Dávid jóvoltából még egy kényelmes világító fotel is elkészült. A 25. alkalommal megszervezett találkozón a székelyföldi testvériskola mellett a váci általános iskolák diákjai is összemérték tudásukat a tanulmányi versenyeken és a játékos sportvetélkedőkön, amik között idén is kiemelt szerepet kapott a környezetvédelem.

Bíró György Vác Város Környezetvédelmi Egyesület
Volt olyan feladat, hogy ki kellett menniük a CBA-hoz és annak a tisztántartásához a lakóktól kellett megkérdezni, hogy mit kell csinálni, tehát egy kukariportot kellett készíteniük. Voltak játékos feladatok, ahol különböző kérdéseket kellett kihorgászniuk az emeletről a földszintre elhelyezett kérdések közül, de voltak komoly környezetvédelmi feladatok is, tesztek és olyan esszé, ahol nekik kellett komoly dolgokról beszélniük, mesélniük. Mesélniük is kellett, hiszen mindenki választhatott magának egy madarat és azzal a madárral kellett egy modern mesét írni.

A verseny részeként Balkovics Péter mentős is tartott előadást a gyerekeknek, mégpedig arról a Görögországi misszióról, ahol egészségügyi koordinátorként végzett munkát a menekülttáborokban. Az idei környezetvédelmi vetélkedő nyertese a Radnóti csapata lett, de mind az öt váci iskola oklevéllel gazdagodott a részvételért. Természetesen a rendezvényen idén is több kísérőprogram szerepelt, így többek között meghívták Magyar Miklós festőművészt is az iskolába, aki a Magyar várak című tárlatát állította ki az intézményben.
Az igazgató szerint a negyedévszázados Árpád Napok mára már igazi hagyománnyá váltak . Magyari József úgy látja: azzal, hogy az iskola kapuit kinyitják a többi intézmény előtt a versenyszellem is nő, de közben az identitás is erősödik az árpádos diákokban.

Magyari József igazgató Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola

Én azt mondom, hogy nagyon nagy hagyomány lett, hiszen misem bizonyítja jobban, hogy itt voltak a volt kollégáink, akik már 8-10 éve nyugdíjban vannak, ők is visszajönnek és segítik a különböző versenyeket, ők a zsűri tagjai. Visszajönnek volt diákjaink is, a mazsorettben például 90 %-a volt diákunk szerepelt a megnyitón és hát gyerekeink is, akik most aktívan a mi gyerekeink, azok is jegyzik, és a többi iskola is. Természetesen egymás napjait tiszteletbe tartva elmegyünk egymáshoz, meglátogatjuk egymást.

A jubileumi Árpád Napokon a csíkszeredai testvériskolával 25 éve működő kapcsolat megerősítésének jelképeként egy új kopjafát is állítottak a diákok.This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.31637 )