News Item: : Zöldhulladék szállítás idén utoljára
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 14 november 2017 - 10:12:43

Vácon a zöld- és a szelektív hulladék elszállításáért a lakosságnak nem kell külön fizetni, továbbá az összegyűjtéshez felhasznált nejlonzsákokat is ingyen biztosítja a szemétszállító cég. Míg a szelektíven gyűjtött PET-palackok, a fémhulladék és a papír mennyisége nőtt az elmúlt időszakban, a zöldhulladék mennyisége nagyságrendileg évek óta hasonló, vagyis 900 tonna körül alakul. Utóbbit idén már csak egy alkalommal viszik el a házak elől.

Az év hátralévő részében a szelektív hulladék elszállítása a házak elől továbbra is a megszokott módon, vagyis kétheti rendszerességgel zajlik. Az összegyűjtött lombokkal teli nejlonzsákokat viszont idén már csak egy alkalommal, most szombaton viszi el a váci kukás cég. A gyűjtőzsákok a hulladékszállító kft. telephelyén ügyfélfogadási időben ingyenesen igényelhetők.

Kanyó Zsolt kommunikációs munkatárs, Váci Városfejlesztő Kft.
Vác város önkormányzata és a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. tájékoztatja a lakosságot, hogy most szombaton, azaz november 18-án lesz az utolsó lakosság által összegyűjtött zöldhulladéknak az elszállítása. Az elmúlt évekhez hasonlóan történt az időpontok meghatározása, ami a 2017-es hulladékgazdálkodási tervben található meg és 2016 decemberében a képviselő-testület elfogadott.

A lakossági begyűjtés végeztével a város közterületein továbbra is zajlik a lehullott lombok elszállítása.

Az őszi munkálatoknak a legfontosabb része az, hogy a közterületeken lévő zöldhulladékot, lehullott lombot összeszedjék a kertészet munkatársai.

Hazánkban annak ellenére, hogy az engedély nélküli belterületi égetésnek komoly büntetési tétele van, sajnos széles körben elterjedt a kerti hulladékok és az avar égetése. Ez nemcsak a környezetre káros, hanem az emberi egészségre is. A szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, ami légszennyezést okoz, az alacsony tűzhőmérséklet miatt pedig nagy mennyiségben keletkezik mérgező szén-monoxid is. Egy tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kutatása szerint Magyarországon évente több mint 16000 ember hal meg idő előtt, akik átlagosan csaknem 10 évvel tovább élhetnének, ha nem sújtaná őket a részecske-szennyezés. Ebben a tekintetben egyébként a legrosszabb helyen állunk egész Európában.
A megoldást a komposztálás jelenti, melynek során az elhalt növényi részek lebomlanak és humusszá alakulnak, ami nemcsak környezetbarát, hanem egészséges módja a hulladék házi feldolgozásának.

A Hulladékgazdálkodási Kft. azt javasolja: amennyiben még marad sok lehullott lomb, hogy ne égessék, hanem inkább komposztálják!
This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.31777 )