News Item: : Az idő enyhe, de továbbra is sok a veszély az utakon
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 11 január 2018 - 09:44:13

Az évszakhoz képest szokatlanul enyhe idővel indult a 2018-as év. A hőmérséklet ritkán ereszkedik fagypont alá, nincs jég a tavakon sem és egyelőre a járdákat sem kell sózni. Mindezek ellenére továbbra is érdemes körültekintőnek lenni például az utakon is. Az enyhe idő miatt sokan még mindig nem váltottak a biztonságosabb téli gumira, gyakori a tejköd és a légköri változások is hatással vannak a közlekedésbiztonságra.

Tavaly ilyenkor még arról tudósítottunk, hogy befagyott a Ligeti-tó, ehhez képest idén melegrekordok dőlnek meg a szokatlanul enyhe januárban. Amennyiben az évszak a megszokottak szerint alakulna, akkor a híradásokban többször is említenénk például a jeges utak veszélyeit. Bár napközben akár 10 fokig is emelkedik a hőmérő higanyszála, ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes körültekintően közlekedni, sőt. Sok baleset éppen amiatt következik be, mert nem veszik elég komolyan a jelenlegi időjárást. Az autósok egy része például még mindig halogatja a téli gumi feltételét. Ez első hallásra még nem tűnik súlyos hibának, hiszen nem havazik és nincsenek súlyos mínuszok, de a nyári gumi féktávolsága ilyenkor már a száraz úton is megnő, és ha az útfelületre csapadék is kerül, akkor ez a távolság a sokszorosára növekszik. Az évszakra nem jellemző további veszély a gyakori, sűrű köd, ami időnként olyan vastag, hogy a látótávolság csupán néhány méterig terjed. Könnyű elképzelni, hogy mennyivel megnő egy baleset kockázata, ha a köd miatt csökken a reakcióidő, miközben a járművön nyári gumik vannak. Az időjárási viszonyok azonban nemcsak az útfelületre és a látótávolságra vannak hatással, hanem az emberi szervezetre is. Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász szerint a légköri változások – akár egy front – sok esetben nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint például a megváltozott útviszonyok.

Dr. Pintér Ferenc, Meteogyógyász, Igazgató, Meteo Klinika
Azt kell, hogy mondjam, hogy számos esetben komolyabb ennek a kockázati tényezőnek a szerepe mint a fizikai tényezőknek. Itt ugye arról van szó, hogy a szervezetünket nagyon komolyan befolyásolja az időjárás és a problémát az jelenti, hogy mindenki máshogyan reagál az időjárásnak a kihívásaira.

Egy légköri változás jelentősen befolyásolhatja a szervezetünket, ezáltal hatást gyakorolva a közlekedésbiztonságra is.

Például nagyon komolyan befolyásolják a reflexállapotunkat, mennyire tudunk reagálni, gyorsan, lassan. Befolyásolják a mentális állapotunkat. Van amikor sokkal figyelmetlenebbek vagyunk. Azután bizonyos esetekben lényegesen agresszívebben viselkedünk. Vannak olyan helyzetek is, amikor akár az is előfordulhat, hogy pillanatok kiesnek a figyelmünkből.


Látható tehát, hogy az enyhébb idő nem jelent feltétlenül kevesebb kockázatot. A nyári gumit mindenképpen érdemes télire cserélni, az időjárási változások miatt pedig különösen célszerű körültekintően vezetni.This news item is from ESTV Online, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.31992 )