News Item: : A vállalkozók adóbevallása idéntől elektronikusan is megtehető
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 12 február 2018 - 09:22:59

A vállalkozóknak február 26-ig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk adóbevallásukat a NAV-hoz. Idei újdonság, hogy az adóhivatal már nekik is elkészíti az szja-bevallás tervezetet, de fontos tudni, hogy szemben a magánszemélyekkel az egyéni vállalkozóknak ezt mindenképpen jóvá kell hagyni, mert csak abban az esetben válik bevallássá.

Az egyéni vállalkozóknak 2018. február 26-ig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk szja-bevallásukat az adóhivatalhoz. Ezt papír alapon a 17SZJA jelű nyomtatványon tehetik meg, de idéntől már ők is használhatják a NAV webes kitöltőjét. A tavaly debütált rendszer használata egyszerű és hatékony-állítja a hatóság szóvivője.

Salgó Attila szóvivő, NAV
Idén annyi változás van, hogy már az egyéni vállalkozók is használhatják a kitöltőprogramot. Az egyéni vállalkozók a fizetést is megtehetik ezen a kitöltőfelületen. Viszonylag egyszerűen lehet ezt használni, nem véletlenül kapott úgynevezett Nívó-díjat, innovációs díjat ez az internetes felület.

Nem vonatkozik a február 26-i határidő azokra, akik 2017-ben megszüntették, vagy az év egy részében bejelentetten szüneteltették egyéni vállalkozásukat. Nekik ugyanúgy május 22-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, mint a magánszemélyeknek, viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak, akik az elmúlt év egészében szüneteltették a vállalkozási tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk. Ha valaki mégis egyszerűbbnek találja a hagyományos adóbevallást, természetesen az adóhivatalban is leadhatja a kitöltött nyomtatványt.

Aki a hagyományos rendszerhez szokott, az nyugodtan besétálhat egy ügyfélszolgálatra, ott a kollégák fognak neki segíteni. Le is ellenőrzik, hogy az adóbevallás helyes legyen, illetve ott helyben kérhet csekket. Ha pedig jobban halad a modern korral, akkor bankkártya segítségével is tud fizetni.




This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.32127 )