News Item: : Ismét mentősök vizsgáztak a Selyében
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 12 február 2018 - 09:26:07

14 mentőápoló vizsgázott a mai napon a váci Selye János Egészségügyi Szakközépiskolában. A helyi és térségbeli szakemberek már szeptember óta készültek arra, hogy magasabb szintű szakképesítést szerezzenek, amivel bővül a beavatkozási jogkörük a betegellátás során.

Zajlik a gyakorlati mentőápoló vizsga a váci Selye János Egészségügyi Szakközépiskolában. Itt éppen egy olyan személyt kell ellátni, akinek a lába sérült egy zuhanás következtében. Természetesen a földön fekvőnek minden rendben van a lábaival, ugyanakkor fontos, hogy élő személlyel imitálják a szituációt, hogy az minél valóság hűbb legyen. A mai napon 14-en vizsgáztak magasabb szintű mentőápolói ismeretekből, akik pedig sikerrel vették az akadályt a jövőben átfogóbb ellátást biztosíthatnak a betegek számára a kórházba jutásig.

Dr. Pápai Tibor SOTE ETK egyetemi docens
Ők mentőápolók. Jelen pillanatban is már az Országos Mentőszolgálatnál kivonuló feladatot ellátó mentőápolók, akik egy magasabb szakképesítést szereznek, úgynevezett 5.5-ös mentőápoló végzettséget. Ennek az a lényege, hogy sokkal több lesz a beavatkozási jogkörük, emeltebb kompetenciákkal végezhetik a betegellátást és ez napjainkban kiemelt jelentőségű. Ugye az a cél, hogy minél magasabban kvalifikált szakember menjen a beteghez, a baleset helyszínére esetleg szüléshez, sérült ellátáshoz.

Ahhoz azonban, hogy megszerezzék az 5.5-ös mentőápolói minősítést el kellett végezni egy féléves szakképzést, aminek a végén nemcsak a gyakorlati tudásukat mutatják be, hanem elméleti ismeretekről is számot adnak a hallgatók. A kurzus javarészét egyébként a Selyében teljesítették, alkalmanként azonban a Honvéd Kórház eszközeit is igénybe kellett venni az képzés alatt.

Az oktatás jelentős része akár elméleti, akár gyakorlati az itt zajlott az iskolának a tantermeiben, illetve a jól felszerelt demonstrációs termében, de azért vannak olyan oktatási eszközök, amelyekkel az iskola még nem rendelkezik. Őket úgy nevezzük, hogy valósághű intelligens szimulátorok. Eléggé drága eszközök, így az ilyen szimulációs gyakorlatokat Budapesten a Honvéd Kórház Klinikai Demonstrációs Egységében végezték el a hallgatók.


Akik a mai napon eredményesen adtak számot ismereteikből azok magasabban képzett szakemberek lettek és hatáskörük is kibővült olyan területeken, mint például a gyógyszeres beavatkozás vagy éppen a különböző eszközök használata.This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.32130 )