News Item: : Elkészültek az szja tervezetek!
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 12 március 2018 - 09:30:04

Már megtekinthetőek az adóbevallás tervezetek. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a NAV készítette el az szja-bevallásokat, mentesítve ezzel mintegy ötmillió magánszemélyt a bonyolult adminisztrációs feladat alól. Bár az adózók legnagyobb részének nincs már dolga a tervezettel, érdemes ellenőrizni az adatokat, hiszen május 22-től már érvényessé válik az elkészített bevallás.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Nemzeti Adó –és Vámhivatal készítette el a személyi jövedelemadó bevallás tervezetet. 2017-hez képest annyi változás történt, hogy ezúttal már a munkáltatók, a mezőgazdasági őstermelők és az ÁFA fizetésre kötelezett magánszemélyek helyett is az adóhatóság végezte el a bevallást. Ezek a tervezetek már elérhetőek mind internetes felületen, mind hagyományos nyomtatott formában. Aki online szeretné ellenőrizni az adatok pontosságát, az az ügyfélkapun keresztül bármikor megteheti. Természetesen azok az adózók is megtekinthetik a tervezetet, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval – tájékoztat a NAV munkatársa.

Salgó Attila, Pest megyei sajtóreferens
Nem kell mást tenni csak az adóazonosító jelet, születési számot elküldeni egy sms-ben. Van erre formanyomtatványunk, természetesen lehet egy kötetlen levél formájában is, illetve telefonon 1819-en igényelni a bevallás tervezetet és természetesen az ügyfélszolgálaton is.
Narr: Az fontos, hogy akik a tervezetük postázását kérik, azoknak ezt március 19-ig kell jelezniük a NAV felé. Az adatok az esetek legnagyobb százalékában pontosak, a magánszemélyek 80%-ának nem kell változtatnia a bevallásán, az adóhatóság ennek ellenére is kéri a lakosságot, hogy mindenki ellenőrizze a tervezetet. Az szja tervezetek május 22-t követően hivatalos bevallássá válnak ¬¬- amennyiben az adózó egyetért az abban szereplő adatokkal – ez alól kivételt képeznek az őstermelők és az ÁFA fizetésre kötelezett magánszemélyek, nekik további adatokkal is hozzá kell járulniuk a bevallásukhoz.
This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.32233 )