News Item: : Ösztöndíj Hincz kutatásra
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 13 március 2018 - 11:49:39

A Hincz életmű kutatására nyert ösztöndíjat Dudás Barbara, a Tragor Ignác múzeum művészettörténésze. Mint ismert, a szokatlanul gazdag életművel bíró művész hagyatékának jókora szelete Vácon található, az egyéves kutatás hozzájárulhat az eddig ismeretlen összefüggések feltárásához és tervben van egy átfogó életrajzi munka létrehozása is. Híradónknak az EMMI ösztöndíj nyertese nyilatkozott.

Hincz Gyula még 1980-ban ajánlott fel 107 alkotást Vác városának. A kollekció sorsáról folyó tárgyalások során megállapodás született, a város a felajánlott művekből állandó kiállítást létesített. A művész 1986-ban bekövetkezett halála után az örökösök jóvoltából a kollekció további több száz alkotással bővült, így ma már mintegy 1700 festményt, grafikát, valamint kisplasztikát tartalmaz. Hincz Gyula művészi megközelítésére a nyitottság és az új irányzatok befogadása egyaránt jellemző volt, ránk maradt páratlanul gazdag életműve pedig a mai napig rengeteg tisztázatlan kérdést hagyott megválaszolatlanul. Ezekre a kérdésekre keresheti a választ egy éven keresztül az EMMI-től elnyert ösztöndíj segítségével a Tragor múzeum fiatal művészettörténésze. Dudás Barbara évek óta gondozza a váci Hincz gyűjteményt, azt reméli, hogy a most kezdődő kutatás hozzásegítheti egy teljes művészi életrajz elkészítéséhez.

Dudás Barbara művészettörténész
Minden esetben egy egyéves programmal- az én esetemben egy egyéves kutatói programmal kellett pályázni, amiben a lehető leg pontosabban kell tudni megmondani, hogy az ember mit fog tudni egy év alatt véghezvinni. Nagyon fontos célja a Kállai ösztöndíjnak, hogy egy publikáció, tehát kézzel fogható végterméke, vagy több is legyen egy ilyen ösztöndíjas időszak alatt.

A cél egy olyan adatbázis elkészítése, ami nemcsak a Vácon fellelhető alkotásokat, hanem az ország egyéb településein található műveket is elérhetővé teszi.

Dudás Barbara művészettörténész
A cél az lenne, hogy mindenképp a szakma számára egyértelműen kutatható lesz ez az anyag, és remélhetőleg kiállítások formájában a közönség számára is hozzáférhető lesz.

A váci gyűjtemény népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy egyes darabjait időnként kölcsönadják a társintézményeknek, vagy tematikus kiállítások rendezőinek, de a végső cél az, hogy a város a legismertebb Hincz zarándokhellyé váljon.

Dudás Barbara művészettörténész
Lelkes Hincz rajongóként az én személyes célom is, hogy egy olyan életmű katalógus szülessen meg, ami egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy egy éves kutatás végére már össze fog állni, amit reményeim szerint a múzeum tud majd megjelentetni.


This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.32242 )