News Item: : Madarak és fák napja a Kisvác-Középvárosi Oviban
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 14 május 2018 - 09:44:56

Csütörtökön négy tagintézmény nagycsoportos ovisainak tartottak játékos vetélkedőt a Madarak és fák napján, ami a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-ére esik. A négy óvoda nevelési programjában kiemelt szerephez jut a környezettudatosság és a természetvédelem, korábban sikeresen pályáztak már a Madárbarát Óvoda címre és hasonló célra nyertek nagyobb összeget a DDC Zöld Megoldás programjában is.

A Madarak és fák napját több mint 100 évvel ezelőtt tartották meg először, azóta a különböző oktatási intézmények minden május 10-én természetvédő, és ahogy eredetileg fogalmaztak „erkölcsnemesítő” célzattal szerveznek programokat a gyerekeknek. Vácon a Kisvác-Középvárosi ovi négy tagintézményében az átlagosnál nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság, így erről a napról összevont vetélkedő keretében emlékeztek meg.

Kovács Ágnes intézményvezető, Kisvác-Középvárosi Óvoda
A mi pedagógiai programunkban kiemelt szerepe van a környezettudatosságnak, a környezeti nevelésnek, erre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk. Ehhez keresünk különböző pályázatokat, eseményeket, így találtunk rá például a Madárbarát óvoda címre, amit ugyanúgy meg lehetett pályázni. És ha már ez sikerült minden tagóvodánknak, akkor próbáltuk tovább gondolni, hogy hogyan lehetne ezt még színesebbé tenni, tehát ez egy folyamatos megújulás.

A Középvárosi ovi udvarán 10 órától gyülekeztek a gyerekek. A csapatok először a csatakiáltásukat mutatták be, majd az árnyat adó fák alatt elkezdődött a vetélkedő.Az állomásokra forgószínpad-szerűen érkeztek a négy óvoda nagycsoportosai, ahol különböző játékos feladatok várták őket.

Mindegyik madarakkal kapcsolatos, de próbáltuk úgy összeállítani, hogy legyen benne mozgásos játék, legyen benne olyan, ahol picit meg tudnak pihenni. Az egyik játék, ahol hernyókat kell csipesszel összegyűjteni, az kicsit mozgásos, van olyan játékunk, ahol az árnyékhoz kell a megfelelőjét megkeresni, ez egy párkereső játék igazából.

És volt egy olyan állomás is, ahol egy játékos tanösvényen végig haladva kellett különböző feladatokat megoldani. Utóbbit a DDC Zöld megoldás programján elnyert támogatásból valósította meg az óvoda, a vetélkedőre meghívták a vállalat képviselőjét is.

Guth Zoltán kommunikációs vezető, DDC Kft.

Tudnivaló, hogy a cementgyártáshoz bizonyos erőforrásokra szükségünk van. A természetből erőforrásokat úgymond el kell vennünk. Tesszük ezt természetesen fenntartható módon, vagyis annyit veszünk el ezekből az erőforrásokból, amire éppen szükségünk van, hagyva ezzel a jövő generációknak is. Más utakon keresztül pedig szeretnénk visszaadni a közösségnek, és ennek a közösségnek szerves részeit képezik a picik, akiket ezek által a kezdeményezések által jól lehet oktatni és a zöld gondolkodást meghonosítani.

A játékos vetélkedőn a gyerekek az óvónénik szerint nagyon jól szerepeltek. A kellemes időjárás és a szabadban töltött délelőtt önmagában is garanciája volt a jó hangulatnak, amit a jól megoldott feladatokért kapott matricák és nyakláncok tovább fokoztak.This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.32493 )