News Item: : Az Internet világnapja
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 15 május 2018 - 09:46:03

20 éve még szinte elképzelhetetlennek tűnt, ami ma már midennapos: a legtöbb ember kezében okostelefon van, bárhonnan és bármikor képesek vagyunk csatlakozni a világhálóhoz, két különböző földrészen tartózkodva is tudunk videó-chatelni, és szinte bármilyen tartalomhoz hozzájuthatunk pár kattintással. Pénteken lesz az internet világnapja, aminek alkalmából a forradalmi technikát ünnepeljük.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy percenként több, mint 200 millió e-mail cserél gazdát, minden nap 100 000 új .com domain-t regisztrálnak, vagy például a felhasználók nem néznek végig egy videót a világhálón, ha 10 másodpercnél tovább kell várniuk a betöltésre. Utóbbiból látszik, hogy az internet használata során ma már egyre inkább a kényelemre törekszünk, sőt, Finnország 2010 óta alanyi jogon adja a polgárainak a netet.
Május 18-a az internet világnapja, melyet Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére ünnepelünk. A célja elsősorban az, hogy a fejlődő országokba és minden lefedetlen területre is eljusson a világháló. A váci szolgáltató szerint az elmúlt húsz évben meglepő gyorsasággal változott az internet felhasználás itthon is.

Pintér Zoltán, Digital Vác:
Óriási növekedés volt az elmúlt 20 évben . A kilencvenes évek végétől néhányszor 10 kilobyte már nagyon komoly sávszélességnek számított. Ma a gigabyte-es sávszélességek sem ritkák, de országosan már néhány helyen a gigabyte feletti sávszélességek is elérhetők. Ez azt jelenti, hogy a letöltési sávszélességben több százezerszeresére nőtt az elérhető és megvehető sávszélességnek a mértéke. Viszont az árak a töredékére zuhantak.

Míg a kezdetekben a felhasználók a korlátlan internet hozzáférésért több mint 100 ezer forintot fizettek havonta, addig ma már egy pizza árából is tudunk korlátlan, nagy sávszélességű nethez jutni. Az előfizetők száma pedig évről évre folyamatosan növekszik. A szakember szerint az internetszolgáltató ugyanolyan közműszolgáltatóvá válik lassan, mint a víz, gáz, villany, ráadásul az idősebb generációk is egyre nyitottabbak a technológia felé és egyre gyarapszik a nyugdíjas felhasználók száma. Világviszonylatban elmondható, hogy az internetben számos kiaknázatlan lehetőség rejlik még.

Nyilván a mai nagy sávszélességek ezeket a megváltozott felhasználó szokásokat próbálják kiszolgálni. Valószínű, hogy a közeli jövőben ez még jobban fog növekedni, hiszen sodródunk az IOT felé, a dolgok internete felé, amikor a laptopon és a telefonon kívül már a hűtő, a kenyérpirító és a mosógép is interneten fog lógni és az okos háztartások is egy folyamatos adatforgalmat fognak generálni az interneten, ehhez bizony kell a sávszélesség.

Egyetérthetünk abban, hogy a modern világ egyik alappillérévé vált az internet, segítségével rengeteg dolgot tudunk egyszerűen és kényelmesen intézni, nem beszélve a digitális szórakozásról és a közösségi média, például a Facebook, vagy az Instagram funkcióiról.
This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.32498 )