News Item: : Harmadszor zajlott a ligetben az emlékeztető program
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 15 május 2018 - 09:58:28

Harmadik alkalommal rendezték meg a Váci Ligetben a Történelmi Emlékhelyek Napját. 12-én, szombaton egésznapos rendezvénysorozattal kívánták a szervezők a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy a Hétkápolna és környéke olyan terület, ahol a múltban az egész ország történelmét befolyásoló események zajlottak. A program során helytörténeti előadásokat lehetett hallani, de népzenei koncert is szólt a Liget fái között, ahol a huszárok világával is ismerkedhettek az érdeklődők.

Muzsikaszó és huszárok várták szombat délelőtt azokat, akik részt kívántak venni a Történelmi Emlékhelyek Napján. Az eseményt szervezi három éve a Nemzeti Örökség Intézete azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az ország történelmét maghatározó jelentős földrajzi pontokra. Steidl Levente a város Művelődési-Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg a rendezvénysorozatot, aki hangsúlyozta: nem véletlen, hogy Váci Hétkápolna és honvéd emlékmű szintén megtalálható a 49 magyar történelmi emlékhelyek között, hiszen a helyszín szakrális és hadi események szempontjából is meghatározó ebben a tekintetben.

Steidl Levente történész
Ha a Hétkápolna területére belépünk akárcsak felfrissülni, kicsit pihenni, akár a gyerekkel gesztenyét gyűjtögetni, vagy szent misére jövünk, vagy a Mária napi búcsúra, vagy a 48-49-es forradalom és szabadságharcnak valamelyik nagyszerű történelmi rendezvényére. Ez az emlékhely tehát kétszeresen is szakrális. Egyrészt a Váci Egyházmegye híres kegyhely, másrészről a szabadságharc váci hőseinek emelt emlékmű végett.

A folytatásban Ónodi Szabó Mihály és barátai adtak népzenei műsort, majd Cservenák Péter helytörténész tartott előadást a város történetétől. A lokálpatrióta elmondta: a terület földrajzi adottságai révén már az őskortól lakott volt, az első magyarokat is érintő legenda pedig Szent László és I. Géza idején született, itt annak a látomásnak a révén, ami az Árpád-háziak trónutódlását alakította.

Cservenák Péter helytörténész Vác
Salamon a király, aki idegen lovagokkal biztosítja a hatalmát, ez Gézának és Lászlónak nem tetszik, ezért csatába bonyolódnak először Kemejnél a Tisza mellet,t ekkor még nem is sikerült döntőre vinni az ütközetet, ezért ide vonulnak Vác alá, hogy a másnapi mogyoródi csatára haditanácsot üljenek. Amikor is megjelenik az égen egy angyal és Géza fejénél koronát tart. Ezt László látja, lelkesítőleg elmondja a csapatnak : égi jelet kaptunk, a holnapi mogyoródi csatában győzedelmeskedni fogunk. Mint a történelemből tudjuk, valóban így lett.

A nap folyamán a kegytemplomban várostörténeti kiállítást láthattak az érdeklődők, de a további népzenei koncertek mellett a huszárok fegyvereivel is megismerkedhettek a legkisebbek. A Dunakeszi Ifjúsági Fúvószenekar koncertjét követően 16.00 órától Varga Lajos segédpüspök celebrált szentmisét a ligeti kegytemplomban.This news item is from ESTV Online
( http://estv.hu/news.php?extend.32502 )