News Item: : VéNégy hatodszor. Július 5-én startol a Duna-parti fesztivál.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 11 június 2018 - 09:31:08

Új helyszínnel, cirkuszsátorral bővül idén a VéNégy fesztivál, így a színházi programok és a koncertek is a Duna parton zajlanak majd július 5. és 8-a között. Többek között erről is beszéltek a szervezők kedden Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón. A fórumon bemutatták a fesztivál elmúlt öt évének történetét összefoglaló kisfilmet, valamint egy fényképes albumot is. Az idei program egyik különlegessége, hogy a V4-es magyar elnökség záróakkordjaként június 29-én Vácon ünnepi díszelőadást szerveznek, melynek vendégei lesznek a V4 országok kultúrpolitikai képviselői is.

Budapesten, a Várkert Bazár egyik éttermében rendezett sajtótájékoztatót a Váci Dunakanyar Színház. A teátrum 6. éve szervezi VéNégy Fesztivált és Színházi Találkozót. Idén az összművészeti rendezvény a V4 elnökség átadása alkalmából ünnepi díszelőadással kezdődik. Június 29-én, a Közép-európai cirkuszművészeti kavalkád című bemutatóra a V4 országok kultúrpolitikai képviselőit, és a régió legjelentősebb színházi szakembereit is várják. A négynapos színházi és könnyűzenei fesztivál július 5-én délben nyitja majd meg kapuit a Duna-parton. Rétvári Bence államtitkár, a VéNégy fesztivál fővédnöke kiemelte: a rendezvény lehetőséget ad arra, hogy az egymást egyenrangú félnek tekintő, és egymás felé nyitott közép-európai országok megismerjék és tiszteljék egymás kultúráját, ami kulcsfontosságú az európai kultúra megmentésének szempontjából is.

Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, EMMI

„A VéNégy Színházi Találkozó és Fesztivál nyilván nekem a körzet országgyűlési képviselőjeként is fontos, de azt hiszem, hogy minden öntudatos és büszke magyar polgár számára is fontos lehet, hiszen arra irányítja a figyelmet, ami egyre inkább hangsúlyos a közéletben manapság is, a visegrádi négyeknek az együttműködésére, hiszen Magyarországon is ez a szemlélet talán egy kicsit változik…”

Az államtitkár hozzátette: az elmúlt három év alatt a fesztiválok támogatottságát megháromszorozták, míg 2016-ban 26 fesztiválra 250 millió forint jutott, addig idén már 58 rendezvényt tudnak támogatni 750 millió forintos állami ráfordítással. Fekete Péter államtitkár hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy a fiatalok is elfogadóvá és érdeklődővé váljanak a szomszédos országok kultúrája iránt, és hogy minden réteg magáénak érezze a felvonultatott programokat.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, EMMI

„…amikor megnézem a fesztiválnak a programját, ami Vácott, a Duna-parton lesz, akkor látom, hogy ez nemcsak a kultúrsznoboknak szól, hanem bizony a családoknak szól, Családok Évéről van szó, az egészen pici gyerektől a tiniig, a színházkedvelőtől a kultúrát különben nem fogyasztóig mindenkinek szolgál valamivel.”

Az államtitkár, mint a kulturális értékek közvetítője érdekességként bemutatott egy 1335-ből, a visegrádi királytalálkozó évéből származó aranyforintot is, amellyel a műtárgyat őrző Nemzeti Múzeumra hívta fel a figyelmet. Az EMMI mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatja a fesztivált, amely az aktuális magyar elnökség programsorozatába illeszkedik.

Varju Krisztina Dóra, Magyarország V4-elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos, Külgazdasági és Külügyminisztérium

„A magyar V4 elnökség az elmúlt lassan 12 hónapban igyekezett tehát azokat a kezdeményezéseket felkarolni és támogatni, amelyek az ifjúságot, a kreativitást voltak hivatottak megszólítani…”

A keddi sajtótájékoztatón bemutatták a VéNégy fesztivál öt éves történetét összefoglaló kisfilmet, valamint a korábbi évek rendezvényeiről készült fényképes albumot is. Mint elhangzott, a fesztivál azért számít kuriózumnak, mert mind a négy visegrádi országot bevonja az együttműködésbe.

Kis Domonkos Márk, igazgató, VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
„…azt gondolom, hogy minden emberből ezek az évfordulók ezek egy kicsit visszatekintésre sarkallják, számot vesz, megnézi a hibákat, megnézi az elért eredményeket, nyilván a hibákból tanulni kell, és az eredményekre pedig büszkének kell lenni. Ezért is született meg ez a kiadvány, ez a kisfilm.”

A folyatásban a részletes programot ismertette a főszervező, kiemelve, hogy idén is lesz és workshop, azaz a meghívott teátrumok az itt tartózkodásuk alatt közösen, a nyelvi korlátok legyőzésével állítanak össze egy előadást, amelyet a zárónapon mutatnak majd be. Kis Domonkos Márk elmondta, nem maradnak el az utcaszínházi előadások sem, az pedig újdonság, hogy a fesztiválra meghívott, világhírű cseh, lengyel, szlovák és ukrán társulatok előadásait is a Duna-parton, egy cirkuszi sátorban tartják majd meg, így idén nem kell térben kettéosztani a rendezvényt. A könnyűzenei kínálatban többek között szerepel a Bëlga, Punnany Massif, Ivan and the Parasol, Péterfy Bori, Vad Fruttik, Tankcsapda, Kiscsillag és a Quimby is, emellett a kezdő zenekaroknak és a meghívott országok muzsikusainak is biztosítanak koncertlehetőséget. A VéNégy fesztivál budapesti sajtótájékoztatóját és a bemutatott összefoglalókat a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta, a rendezvény részletes programját pedig az interneten találják az érdeklődők.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.32621 )