News Item: : Elő a napszemüveggel!
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 12 június 2018 - 08:43:43

Az erős napsütésben előbukkannak a fiók mélyéről a tavalyi napszemüvegek, vagy esetleg újabb, divatosabb modellek kerülnek a bevásárlókosarakba. Nem árt, ha egy napszemüveg jól mutat, de az elsődleges célja azért mégis a szemet érő káros UV sugárzás hatékony megszűrése. A napszemüveg magasabb összegről szóló árcédulája önmagában nem nyújt garanciát a megfelelő UV védelemre, ugyanakkor a Fogyasztóvédelem szerint érdemes elkerülni a gyanúsan olcsó termékeket is.

A szem pupillája úgy működik, hogy fény hatására összeszűkül, sötétben pedig kitágul. Ezen az elven a napszemüveg sötétített lencséje kitágítja a pupillát, ugyanakkor, ha gyenge az UV-szűrő képessége, akkor átengedi a káros sugarak egy részét, vagyis nagyobb kárt okoz, mintha egyáltalán nem viselnénk semmit. A kereskedelmi forgalomban fellelhető napszemüvegek minőségét a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság időről-időre megvizsgálja, két évvel ezelőtt például három akadt fent a rostán.

Kiss Anita szóvivő, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Összesen 20 féle terméket vizsgáltunk, ezek a legkülönfélébbek voltak. Volt olyan, ami 500 forintba került és volt olyan, ami 5000 forintba. Ez az árkategória volt, ami vizsgálat alá került. A 20 féle vizsgált napszemüveg közül három nem felelt meg a feltételeknek. Fontos tudni, hogy ezekre a termékekre is egy szabvány vonatkozik, amelyeket be kell tartani egy napszemüveg gyártása során.

Az Európai Unióban kizárólag UV-szűrős napszemüvegek gyárthatók és hozhatók forgalomba. Az előírásoknak nem megfelelő termékek alternatív csatornákon, többnyire a Távol-Keletről érkeznek az országba, a Fogyasztóvédelem ezért elsősorban ezeket vizsgálja.

Kiss Anita szóvivő, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Azok a napszemüvegek, amelyek szaküzletben kaphatóak, szinte kivétel nélkül meg szoktak felelni az előírásoknak és mi is erre törekszünk, hogy olyan helyről gyűjtsünk be mintát, ahol esetleg azok vásárolnak, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak sokat költeni egy napszemüvegre. Tehát a mintákat ilyenkor gyakran mi is a piacról gyűjtjük be.


A gyenge UV védelemmel rendelkező napszemüveg használata számos veszélyt rejt magában. Ha nincs, ami megakadályozza a szembe jutó ultraibolya-sugárzást, hosszabb távon látásromlás következhet be.

Koncz Andrea optometrista, látszerész mester Földváry Optika
Vizsgálatok igazolják, hogy ide vezethet a szürkehályog, a katarakta. Régebben még, amikor a légkör nem így épült fel és az ózonréteg is egészséges volt, az idősek betegségének mondtuk, ma már egyre fiatalabb életkorban, akár negyven évesen is megjelenik a szürkehályog. Ezenkívül amit okozhat és műtétileg már nem gyógyítható, az a szemfenék meszesedés. Ez a makula degeneráció, ami az éleslátás központját érinti.

Napszemüveg nélkül, de akár a rosszul megválasztott lencse használata mellett is előfordulhat kötő- vagy szaruhártya gyulladás, és az erős UV sugárzás okozhat rosszindulatú elváltozást a szem környékén is. Egy napszemüveg magas ára legfeljebb a felhasznált anyagok minőségére utalhat, ugyanakkor nem biztos, hogy jobban védi a szemet. Kevesen tudják például, hogy a nem éppen olcsónak számító polarizált lencsék ugyan hatékonyan csökkentik a csillogást és kontrasztosabb képet biztosítanak erős fényben, de az UV szűréshez ez önmagában nem elegendő.

Koncz Andrea optometrista, látszerész mester

Mindenek előtt meg kell győződni arról UV teszter berendezés segítségével, hogy teljes mértékben szűri az UV spektrumot.

Az UV szűrés kontrollja pár másodpercet vesz csak igénybe, ráadásul a szakember ingyen végzi a szolgáltatást. A tapasztalat szerint a megfelelő napszemüveg nem feltétlenül drága és a gyerekeknél sem pusztán divatból kell alkalmazni.

Koncz Andrea optometrista, látszerész mester
Ők azok, akik a legtöbbet tartózkodnak a szabadban, kint játszanak. A napszemüveg nem játék, ezt vegyék a szülők komolyan, hogy bevizsgált szemüveggel, sapkával, és úgy, ahogy a bőrüket bekenik, így a napszemüveg is legyen minőségi és megfelelő.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.32625 )