News Item: : Praktikák a trükkös bűnelkövetések ellen
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 12 június 2018 - 08:46:31

Trükkös bűnelkövetések megelőzéséhez ad tanácsokat a rendőrség. A statisztikák szerint gyakran válnak áldozattá elsősorban azok az idősebb emberek, akik túlzott bizalommal fordulnak a például a közműszolgáltatók munkatársai, vagy egyéb hivatalosnak látszó személyek felé. A szakember azt állítja, az egészséges bizalmatlanság még senkinek nem ártott és számos bűncselekmény megelőzhető lenne, ha többen élnének vele. A váci kapitányságon jelenleg is vizsgálnak olyan ügyet, ahol egy illető hamis rendőrigazolvánnyal próbált megtéveszteni egy gyanútlan egyedülállót.

A trükkös bűnelkövetéseknek számos formáját tartja számon a rendőrség, a legtöbbjükben azonban felbukkannak hasonló elemek. Jellemző például, hogy a magát valamilyen hivatalos személynek kiadó csaló elsősorban idősebb embereket, esetleg egyedülállókat keres fel lakásán, sokszor még hamis igazolvány is van nála.

Latorovszky Gábor
Nem szabad beengedni senkit, akit nem ismerünk és nem szabad beengedni olyan személyt, akinek az érkezése nem volt bejelentve. Ez az első. A második, hogy különböző közműszolgáltatóknak adják ki magukat. Minden egyes szolgáltató rendelkezik valamilyen hiteles azonosítási lehetőséggel, amelynek a megtekintése szintén kötelező kell, hogy legyen pontosan azért, hogy ne váljunk csalók áldozatává.

Előfordul, hogy rendőrnek adja ki magát a csaló. Fontos tudni, hogy még a civilruhás rendőrnél is kell lennie fényképes igazolványnak, amin a neve és rendfokozata, valamint egy hologramos matrica látható. Emellett a jelvényén egy öt számjegyből álló azonosító számnak is kell lennie, amivel szintén igazolni tudja magát a rendőr.

Az is fontos szempont, hogy a rendőrök általában nem járnak egyedül, tehát nem szoktak egyedül becsöngetni. Ha még nyomozók is mennek, tehát civil ruhában, általában párban.

Az úgynevezett unokázós csalás sem ritka. Ilyenkor jellemzően telefonon hívják fel egy kitalált történettel az idős hozzátartozót fiatal rokona nevében, például autóbaleset, vagy sürgőssé vált adósságrendezés miatt, és pénzt kérnek az áldozattól az unoka nevében. A megbeszélt találkahelyen aztán a megtévesztett idős ember a legtöbb esetben jóhiszeműen át is adja a pénzt. A trükkös módszerek tárháza kimeríthetetlen, de egy megerősítő telefon valamelyik rokontól, vagy egy szomszéd segítségül hívása elriaszthatja a csalót- állítja Latorovszky Gábor. Hozzátette, a statisztikák egyébként őket igazolják: a megelőző felvilágosító munka hosszú távon meghozza a gyümölcsét.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.32627 )