News Item: : Lezárult a Zöld Megoldás pályázat. Ismét óvodásokat támogatott a DDC
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 12 június 2018 - 08:51:18

Két deákvári óvoda kapott idén támogatást a váci cementműtől. A kilenc éve futó Zöld Megoldás Pályázaton ebben az évben Vácon 2,9 millió forintot lehetett elnyerni a környezettudatos nevelést célzó projektekkel. Az Újhegyi úti tagóvoda épületéhez egy interaktív szabadtéri foglalkoztatóként funkcionáló fedett teraszt építettek hozzá az elnyert pénzből, a Diófa utcai intézményben pedig kerékpártárolókra, padokra, környezetismereti bemutató táblákra és benti játékokra fordították a támogatást.

A DDC által meghirdetett Zöld Megoldás Pályázat váci díjazottjai pénteken avatták fel a támogatási összegből megvalósult fejlesztéseket. Két deákvári óvoda álmai válhattak idén valóra, pénteken elsőként az Újhegyi úti tagintézményben rendeztek átadási ünnepséget. Itt egy olyan fedett teraszt hoztak létre a pénzből, ahol akár esős időben is lehetősége nyílik a gyerekeknek ismerkedni a természettel.

Szinovszki Ágnes, intézményvezető, Deákvári Óvodák
„A szabadtéri interaktív foglalkoztató létrehozásával egy olyan egyedi, országos szinten kiemelkedő lehetőség válik számunkra mindennapi nevelésünk színterévé, mellyel a gyerekek környezet iránti szeretetét, tiszteletét, a fenntarthatóság fontosságát a ránk bízott gyermekekben tovább tudjuk erősíteni.”

Az új épületrész kialakításához sokan hozzájárultak társadalmi munkájukkal is. A tervezésben például az egyik szülő, Tarjányi-Dávid Anita vállalt szerepelt, az elmozdítható elemeket tartalmazó faliképeket pedig Csámpai Béla készítette, de a karbantartók, az óvodai dolgozók és még sok szülő is segítette a munkát. Sövér Ferenc, a DDC gazdasági igazgatója az avatás alkalmával kiemelte: a nyertes deákvári óvodák abban is jeleskedtek, hogy közösségteremtő és társadalmi munkát is igénylő beruházásokkal pályáztak. A cég kommunikációs vezetője Híradónknak elmondta, a váci térségből 12 projekt-tervezet érkezett be, közülük választott ki kettőt a külső bíráló bizottság.

Guth Zoltán, kommunikációs vezető, Duna-Dráva Cement Kft., Vác
„…ilyenkor mindig különböző szempontrendszert vizsgál végig a bíráló bizottság, és ezek mentén haladva a zöld gondolkodást mennyire támogatja a projekt, az interaktivitást mennyire tartalmazza a projekt, mennyire ad a közösséghez, valami pluszt, az elképzelés, és az is nagyon pozitív szokott lenni a pályázathoz, hogyha a pályázó már a pályázatban, hogy itt egy közösségi munka is meg fog valósulni…”

A két tagintézmény összesen 2,9 millió forintos támogatásban részesült, ebből 1,8 milliót költöttek el az Újhegyi úti oviban. Az új foglalkoztató rész szorosan kapcsolódik a mezítlábas tanösvényhez, mely 2016-ban szülői felajánlásra készülhetett el. A valósággal való játékos ismerkedést segítő eszközök azért is kiemelten fontosak a deákvári óvodáknak, mert sajátos nevelési igényű gyerekek is tagjai a közösségnek. Az ünnepség a Diófa utcai óvodában folytatódott, ahol szintén széles körű összefogással dolgoztak.

Mokánszky Zoltán, alpolgármester, Vác
„…az összefogásnak mekkora ereje van, igen nagy ereje van, mert mind a DDC, mind a szülők, mind pedig azok a dolgozói összefogtak, és ennek alapján valósulhattak meg azok az interaktív játékok, amelyeket mi most itt átaduk…”

Mint Bagyinszki Beáta, az óvoda alapítványának elnöke ismertette: a Diófa utcában 1,1 millió forintot fordíthattak környezetismereti fejlesztésekre. A pénzből készült a két kerékpártoló is, amely a gyerekjárgányoknak biztosít helyet, így többen is mozgással kezdhetik a napot. Az udvar fedett részén új táblákat állítottak fel, melyek segítségével az ovisok játékos formában ismerhetik meg a közvetlen környezetükben élő állatokat, és azok szokásait. Itt is gondoltak az esős időre a pályázók, az elnyert összegből csoportszobánként három természetismereti matatótáblát is vásároltak. A DDC Zöld Megoldás Pályázat ünnepélyes átadójához csatlakozva Matkovich Ilona önkormányzati képviselő mindkét óvodának labdákat ajándékozott. A váci cementmű egyébként 9. éve támogatja a környezetbarát beruházásokat, eddig mintegy 54 millió forintot osztottak szét a pályázatokon.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.32630 )