News Item: : Napvitorla a játszótéren
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 10 július 2018 - 10:49:14

A város egyik legnagyobb játszóterének homokozója fölé feszítették ki a napvitorlát, amiből a tervek szerint a későbbiek során többet is vásárolna a Városfejlesztő Kft. A Damjanich téri játszópark tele van árnyat adó fákkal, de a legkisebbek kedvence, a homokozó, eddig a tűző napon állt. A terület önkormányzati képviselője a beruházásról azt mondta: a választási ígéretei között szerepelt, hogy kiemelt figyelmet fordít a játszóterek gondozására, ezért ebben a projektben is szorosan együttműködött a kivitelező városi főkertészettel.

Narr: A városban a játszóterek között elsőként a Damjanich téren állították fel a nap ellen védő ponyvát, amihez hasonlóval a mélygarázs felszínén már találkozhattak a váciak. A napvitorla ötlete a városi főkertésztől származott, a körzet önkormányzati képviselője pedig azonnal a kezdeményezés mellé állt. Manninger Péter úgy fogalmazott: szívügye a park folyamatos karbantartása, hiszen rengetegen járnak ide a környékről.

Dr. Manninger Péter, önkormányzati képviselő
Nagyobb városokban, illetve gazdagabb, nyugati határszéli városokban látható parkokban, játszótereken az úgynevezett napvitorla, ami városunkban először ezen a játszótéren kerül kipróbálásra, hogy mennyire fogadják el, szeretik majd a játszóteret használók. Mivel elsősorban főkertész asszony javaslatára a gyerkőcöket szerettük volna előtérbe helyezni abban a tekintetben is, hogy a nyári időszakban a tűző naptól megóvjuk őket, miközben játszanak és nyugodtan használhassák a déli napos időszakban is a játszóteret.

A napvitorla egy különösen strapabíró és az időjárás viszontagságait is jól tűrő ponyvából készült, így csak télen, havazás idején kell leszerelni.

Mezei Helga, városi főkertész 00.46.49.16-00.47.17.20
Két nap alatt elkészült. Néhány óra alatt elkészült a kimérése, hogy hol vannak a legkedvezőbb pontok, hogy a gyerekeket legjobban védje a napsütéstől. A tájolást, mindent figyelembe vettünk. Aztán megtörtént a térkövek kiszedése, ezeknek a nagyon minőségi tartóelemeknek a bebetonozása, egy-két nap szikkadási idő és a napvitorla kihelyezésre történt sikeresen.

A Damjanich téri játszótér jól megközelíthető területen fekszik, de ami az előnye, az egyszerre a hátránya is. A közvetlenül mellette haladó kettes főút zaja és pora sokat ront az összképen, erre a kertészet munkatársai szintén igyekeztek megoldást találni.


Egy 3-4 évvel ezelőtt kezdődött az a program, hogy egy bio-falat próbáljunk újra a Damjanich téri játszótéren, amiben a képviselő úr is élen járt. Mostanra ezek a leylandi ciprusok megerősödtek és úgy néz ki, hogy egy bio-fal fog itt kialakulni, ami régen is volt és az őslakosok hiányolták a tér átalakításakor.

Úgy tűnik, végre sínen van a közelben található gyalogátkelő ügye is. A négysávos útszakaszon áthaladó zebra köztudottan neuralgikus pontja a váci közlekedésnek. A rengeteg baleset miatt demonstráció is volt már annak érdekében, hogy jelzőlámpa szabályozza itt az átkelést.

00.45.18.14-00.45.55.15
Az elmúlt testületi ülésen felmentést adott a testület arra az összegre, amibe a Damjanich téri csomópont forgalmi jelzőlámpával történő ellátása kerülne. Úgy tudom, a főmérnökség a terveket el is készíttette és egyeztetett a Magyar Közúttal, úgyhogy az utolsó lépés van hátra: közbeszerzést kell kiírni, annak a győztese neki is foghat a munkáknak.
This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.32757 )