News Item: : Emberpróbáló meleg. Péntek éjfélig kitolták a hőségriadót
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 09 augusztus 2018 - 07:49:31

Tovább tombol a hőség. Már másodfokú, azaz narancsszínű hőségriasztás van érvényben a kánikula miatt, a következő napokban ugyanis 27 fok körül alakul a napi középkőmérséklet, a maximum pedig a 36 fokot is elérheti. Vác belvárosában nagyjából ezer gombóc fagyi fogy naponta egyetlen helyen, de van, aki strandolással, mások jeges italokkal igyekeznek átvészelni a kánikulát. Enyhülés pénteken várható.Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos kedd éjféltől péntek éjfélig. A narancs riasztás akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet legalább 3 napon át meghaladja a 27 Celsius fokot. A helyzetet jól jelzi, hogy a Balaton vize már 28 fokos. Az év eddigi legmelegebb hetében Vácon a fagyifogyasztás is jól megugrott, csak egyetlen belvárosi helyen mintegy 400 tölcsért töltenek meg a nyitva tartás óráiban, azaz körülbelül 1000 gombócot adnak el egy nap alatt.

Malovecz Klaudia, eladó

Riporter: „Melyik fagyi fogy a legjobban?
Kinder csokis, csokis kekszes, meg a gyümölcsösök, a többi gyümölcsös.

Az extrém hőség sokakat megvisel, különösen veszélyes kisgyermekekre, idősebb, beteg emberekre, különösen a szív-és érrendszeri problémákkal küzdőkre. A tartós meleg megviseli viszont az egészségeseket is, ilyenkor romlik a koncentráció készség, fáradékonyak leszünk, és lassul a reakcióidő. A legtöbben, akik megtehetik, igyekeznek hűvös, zárt helyen tölteni a nap nagy részét, és szerencsére sokan vannak olyanok is, akik derűs nyugalommal viselik a forró napokat.

„Bírom, bírom. Mit csináljunk? Hogy védekezem? Elég sokat vagyok –hogyhívják- zárt helyen. Hát most… nyugdíjas vagyok, ráérek, nem kell menni, nem kell rohanni, úgyhogy bírom, bírom, nincs gondom vele.”

Evidens választás egy kánikulai napon a strand is, sokan éppen a fürdőzési lehetőség miatt jönnek el távolabbról Vácra.

Bejöttünk strandolni Diósjenőről, mert ott nincsen.
Riporter: De ott hűvösebb van, mint Vácon, nem?
Nem, neeem, nem. A hegyek már nem adnak olyan hűvöset.

Jól fogynak kánikula idején a belvárosban a jeges italok is, igaz, a fiatalok kedvencei, mint a hókristály, vagy az újabban divatos buborékos tea mind cukrozottak, amit nem javasolnak ilyenkor a szakemberek.

Riporter: Mit isztok?
Bubble teát. Nem tudom mi, de finom. Édes, cukros ital. És hát nem egészséges, de hát…

A kánikula nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon tombol. Csak néhány friss hír: Németországban kiszáradtak a karácsonyfának nevelt fenyők, 70 ezren kerültek kórházba a tartós, 40 fokos hőség miatt Japánban, Kanadában 18 napon keresztül mértek 30 fok feletti hőmérsékletet, míg tavaly csak 9 napig, Svédországban pedig szokatlan tűzvészek pusztítanak a száraz, meleg időjárás miatt olyan erdőkben is, amelyek túl vannak az Északi-sarkkörön. Az extrém meleg tehát az egész bolygót sújtja. Hazánkban pénteken este érkezhet némi enyhülés, amikorra záporokkal, zivatarokkal érkező hidegfrontot jósolnak a meteorológusok.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.32886 )