News Item: : Életet mentettek a váci strandon, egy 3 éves kislányt kellett újraéleszteni
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 09 augusztus 2018 - 07:53:13

Egy hároméves kislányt kellett újraéleszteni a váci strandon. A Híradó úgy tudja, egy négygyermekes család egyik gyermeke lett rosszul a kismedencében, az anya már csak azt észlelete, hogy a kislány arccal lefele lebeg egy ideje a vízen. A váci strand úszómesterei és a strandbüfé munkatársa azonnal nekiláttak az újraélesztéshez, mert a kislány nem mutatott életjeleket.

Kedd délután a rekkenő hőségben sokan kerestek enyhülést a váci strandon, köztük az a négygyermekes fiatal házaspár is, akiknek az élete kis híján tragikus fordulatot vett. Az anya az egyik pillanatban arra lett figyelmes, hogy a három éves gyermekük nem mozdul a gyemekmedencében. Kétségbeesésében kikapta a kislányt a vízből és azonnal hívta a helyszínen tartózkodó úszómestert.

A segélykiáltásokat a strandbüfé munkatársa, Rusvay Gábor is meghallotta, aki addigra már a fűre kiterített kislányhoz sietett. A szintén a helyszínre érkező úszómesterrel, Tompos Zoltánnal tapasztalták, hogy a gyermek nem mutat életjeleket, ezért azonnal nekiláttak az újraélesztésnek. Az úszómesternek munkaköréhez tartozó ismeret a mellkaskompressziós technika alkalmazása, de a kislánynak szerencséje volt, mert a büfés is tudta, hogyan mit kell csinálni és azonnal nekilátott a légutak megtisztításának.

Rusvay Gábor munkatárs váci strand büfé
Felemlő érzés, hogy segíthettem én is, közreműködhettem egy kis élet megtartásában. 44 éve mentőtiszt a bátyám, az elmondásai azonnal beugrottak, hogy mit kell csinálni, és ennek alapján rövid időn belül sikerült újraéleszteni. Megindult a légzése és utána el is fáradhatott szegénykém, mert majdnem el is aludt.


A mentők hamar helyszínre érkeztek, de addigra a három éves gyermek állapotát már a strand munkatársai, illetve a büfés stabilizálta. Rusvay Gábor szerint a hirtelen felmerülő vészhelyzet ismét rámutatott arra, hogy az emberek jó válaszokat képeseket adni a kritikus helyzetekben.

Rusvay Gábor munkatárs váci strand büfé
Az eset megerősített, hogy jók az emberek. Tehát Szeidl Piroska, az egyik büfé üzemeltetője végig tartotta a telefonkontaktust a mentőközpont irányításával, Bakter Ferenc azonnal ott volt, Tompa Zoltán azonnal ott voltak és mind a hárman-négyen csak olyan tanácsokat adtunk egymásnak, amelyek ide vezettek, hogy egy kis élet itt van köztünk.


A kislányt Budapestre, a Bethesda Gyermekkórházba szállították, ahol várhatóan egy-két napig még megfigyelés alatt tartják. A strand üzemeltetője az eset kapcsán is a fokozott gyermekfelügyeltre hívja fel a figyelmet. Mint mondja, a nyitvatartási időben több úszómester is jelen van a medencéknél, a legkisebbeket azonban így sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Turza Bernadett sportszervező Váci Sport Nonprofit Kft.

Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy bár a nyitva tartástól a zárásáig kollégáink folyamatosan felügyelik a medencéket, attól függetlenül, hogy egy pár centis 10-20 centis vízről van szó, egy gyermek esetében bármi bekövetkezhet. Rosszul lehet , elszédülhet, napszúrást kaphat és igen, egy 10-20 centiméteres vízben is, sőt egy 5 cm-es vízben is megfulladhat, főleg ha arccal esik be, mindenféleképpen az az üzenete, hogy igenis a szülőknek muszáj odafigyelni azokra a gyermekekre, akik még nem szereztek kellő vízbiztonságot, nem tudnak úszni.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.32888 )