News Item: : Huszárik grafikáiból nyílt kiállítás a váci művközpontban
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 11 szeptember 2018 - 09:47:25

Huszárik Zoltán grafikáiból nyílt kiállítás péntek délután a Váci Madách Imre Művelődési Központban. A magyar filmművészet egyik meghatározó alakjának munkásságát ápoló alapítvány szervezésében rajzokat, tusrajzokat, rézkarcokat és egyéb dokumentumokat nézhetnek meg a látogatók, de a megnyitón a Huszárik életét bemutató dokumentumfilmet is megnézhették a megjelentek. Az emlékkiállítást Rétvári Bence országgyűlési képviselő nyitotta meg, de az eseményen több előadó is közreműködött.

Népdalokkal hangolódtak péntek délután a megjelentek a váci művelődési központban, a paraszti születésű, ám a magyar filmművészet egyik meghatározó alakjának grafikáiból készült kiállítására. Huszárik Zoltánt elsősorban a Szinbád, illetve a Csontváry című filmek kapcsán ismerheti a nagyközönség, de a fiatalon elhunyt rendező mindamellett, hogy ezzel a két nagyjátékfilmes alkotásával beírta magát a magyar filmművészetbe, remekül rajzolt is. A hagyatékát ápoló alapítvány Budapestet, illetve a művész szülőfaluját, Domonyt követően Pécsre, Gödöllőre és Vácra is elhozta azokat az alkotásokat, amik Huszárik Zoltán keze által születtek a 60-as, 70-es években. Az alapítvány tevékenységéről Szalay Ákos elnök beszélt a megnyitón.

Szalay Ákos elnök Huszárik Zoltán Alapítvány
2011-ben jött létre az alapítvány Nagy Anna és Huszárik Kata, Huszárik Zoltán lánya hozták létre sok-sok alapítóval és igazából 2015-16 táján kezdett el az alapítvány tevékenyebben működni. Az alapítvány elsődleges célja Huszárik Zoltán szellemi és tárgyi örökségének összegyűjtése, megóvása, ápolása és minél nagyobb körben való megismertetése és minden olyan tevékenység, ami Huszárik Zoltán tevékenységén keresztül a magyar szellemi értékeket határokon átívelő módon ápolja és terjeszti.

Mint elhangzott, az alapítvány célkitűzései között szerepel a filmes alkotó domonyi szülőházának megmentése, amiből egy tájházat-illetve egy emlékházat alakítanának ki a következő években.
A szervezők Rétvári Bencét, a váci választókerület országgyűlési képviselőjét kérték fel a kiállítás megnyitására, aki elsősorban az értékek megőrzéséért tett munkát köszönte meg a szervezőknek.


Rétvári Bence országgyűlési képviselő

Nyilván az itt levők egy részének egy bizonyos életszakaszában, valószínűsítem, hogy Huszárik Zoltán filmjei meghatározók voltak. Ezért vannak önök most itt, mert olyan érzelmükre hatott, hogy úgy eltalált valamit, hogy harminc évvel később is idejönnek, amikor az ő nevét olvassák egy plakáton, de nem csak a múltunkban, hanem a jelenünkben is van ilyen ész állam, igyekszik ilyenkor őket minél több lehetőséghez juttatni. Bízom abban, ezért is köszönöm a művelődési háznak, az alapítványnak, mindenkinek, aki létrehozta ezt a kiállítást, tehát aki ma egy ilyet létrehoz, az hihetetlen hatással van egy ma tizenéves, huszonéves fiatalra, hozzanak el minél több tizen-huszonéves fiatalt ide a következő napokban.

A tárlat bemutatóján a Dunakanyar Színház színésze, Smál Szilaj Gábor Csoóri Sándor versét szavalta el, majd szóhoz jutott Mohi Sándor, a Huszárik emlékfilm rendezője is, aki a film hátteréről beszélt a megjelenteknek.

Mohi Sándor operatőr, rendező
Erről a filmről pedig annyit, az alapötlet az volt, hogy beszéljen mindenki arról, aki kollegája volt különböző munkájában, beszéljen arról, hogy milyen ember is volt, hogyan ismerkedett meg, milyennek látta Huszárik Zoltánt. Elkezdtem az anyaggyűjtést és a Magyar Művészeti Akadémia volt az, aki segítségemre jött, mert azt mondta, hogy gyűjtsed csak tovább az anyagot, majd ebből film lesz. Lett is, huszonnégy még ma élő munkatárásával sikerült beszélgetést készítenem.

A filmet a kiállítás megnyitóját követően bemutatták a művelődési központban. A Huszárik Zoltán grafikáiból, illetve az egyéb dokumentumokból készült tárlatot október elejéig láthatják az érdeklődők, aminek zárásaként a Szinbád című filmet is levetítik a nézőközönségnek.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33014 )