News Item: : Olvasás éjszakája. Kalandra hív a könyvtár
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 13 szeptember 2018 - 09:11:41

A Katona Lajos Városi Könyvtárban is megrendezik idén az Olvasás Éjszakáját. Szeptember 21-én, pénteken este hat órakor kezdődnek majd a rendkívüli programok és egészen este tízig tart majd nyitva az intézmény. A váci könyvtár először csatlakozik az olvasás élményét népszerűsítő országos kezdeményezéshez, a programban pedig tárlatvezetés, könyvritkaság-bemutató, filmvetítés, nyomkereső játék és tematikus foglalkozások is szerepelnek.

Késő esti kalandra hívja az érdeklődőket a Katona Lajos Városi Könyvtár. Az intézmény először csatlakozik az Olvasás Éjszakája nevű programsorozathoz, mely hazánkban 2013-ban indult azzal a céllal, hogy a könyves kultúrát, az olvasást, mint örömforrást mutassa be. Vácon szeptember 21-én, pénteken este 18 órakor zenés megnyitóval indul a program, majd részt lehet venni Szaniszló Róbert fotós tárlatvezetésén, aki a galériában látható kiállításán kalauzolja végig az érdeklődőket. Találkozni lehet majd Kiss Kató boldogságkutatóval, aki kedvenc könyvtári olvasmányait ajánlja a résztvevők figyelmébe, Bánfi Tamás, a Corvinus Egyetem professor emeritusa pedig magángyűjteményének könyvritkaságait mutatja majd be az érdeklődőknek. A szervezők tematikus szigeteket is kialakítanak majd az épületben.

Bódi Zsolt, szervező, könyvtáros
„…különböző szigeteket hozunk létre a könyvtár olvasótermében, lesz Boldogság-sziget, Vidámság-sziget, Pöttyös-sziget, ahol a különböző regényfajták, vagy könyvfajták megismerésére nyílik lehetőség, tehát a pöttyös-könyvek… Mindenki hallott már úgy általában a pöttyös könyvekről, de hogy melyik pötty mit is jelent, ezeket is meg lehet nálunk ismerni, a Boldogság-szigeteken az ezotéria, és a lélek bugyraiba engedünk betekintést, illetve a Groteszk-szigeteken a különböző fanyar humor képviselőivel –Rejtő, Terry Pratchett, vagy akár Örkény Istvánt mondhatnám, az ő világába engedünk betekintést…”


Lesz továbbá gasztro-sziget, tette hozzá a szervező, ahol kulináris érdekességeket bemutató kiadványokat lehet szemrevételezni, de részt lehet venni nyomkereső játékban, meg lehet hallgatni a könyvtárosokat, amint kedvenc írásaikból olvasnak fel, részt lehet venni könyvtári társasjátékban, valamint kirakók, színezők, kvízek és filmvetítés is várja az érdeklődőket. A programok egészen este 10 óráig tartanak majd, és a meghosszabbított nyitva tartás alatt is lesz lehetőség a beiratkozásra, kölcsönzésre. A szeptember 21-i részletes programot a váci könyvtár honlapján is megtalálják az érdeklődők.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33028 )