News Item: : Jubileumi Árpád-napok. 50 éves az iskolaépület
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 09 október 2018 - 07:20:43

Pénteken reggel került sor az Árpád-napok ünnepélyes megnyitójára. Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegve minden évben ilyenkor, október első napjaiban tartja nagy rendezvényét a váci Árpád fejedelem Általános Iskola. Mára több mint 30 féle területen versenyeznek az Árpád-napok keretében a társintézmények diákjai, a hagyományos informatika, matematika, szorobán és ügyességi versenyek mellett technika, rajz, asztalitenisz és nyelvi vetélkedők is szerepeltek a programban. Idén az iskola jubileumot is ünnepel, az Árpád úti épületben ugyanis 50 évvel ezelőtt indult meg az oktatás.

Pénteken reggel ünnepélyes keretek között nyitotta meg Magyari József igazgató az Árpád-napokat. Az iskola hagyományos ünnepsége évtizedek óta az Aradi vértanúk napjához kapcsolódik, megemlékezve a magyar szabadságért vívott összefogásról és a történelmi tett hőseiről. Az idei Árpád-napok alkalmával azonban jubileumot is ünnepelnek a meghívottak, ugyanis 1968. szeptember 18-án kezdődött meg az első tanév ebben az épületben, ahol az azóta megszűnt Köztársaság Úti Általános Iskola felső tagozatosai voltak az első diákok.

Magyari József, igazgató, Árpád Fejedelem Általános Iskola, Vác
"A jubileumi év miatt egy kicsit más programot is tettünk bele, eddig „csak” 25 programmal ünnepeltük az Árpád-napokat, most egy kicsit bővítettük, 30 fölé emelkedett egy kicsit, mert hiszen a jubileumi év az azt jelenti, hogy 1968-ban adták át az Árpád úti iskolának az épületét, azóta áll fenn, kerek 50 éve, és azt gondoltuk, hogy ezt egy kicsit kiemelten kell, hogy kezeljük.”

Az ünnepségre és az ilyenkor hagyományos, jó hangulatú versenyekre
váci és környékbeli általános iskolásokat és tanáraikat, valamint a csíkszeredai testvériskola delegáltjait hívta meg –immáron 25. alkalommal - az Árpád úti intézmény. Az erdélyi vendéggyerekek számára Naszály-hegyi és Eger környéki kirándulást is szerveztek, versenyezni pedig idén is számos területen lehetett, többek között sport- és ügyességi feladatokban, valamint sakk-, szorobán-, informatika-, matematika-, asztalitenisz-, mazsorett-, nyelvi-, atlétika-, környezetvédelem-, rajz-, technika-, és történelemtudásukról is számot adhattak a diákok. A dobogósok értékes ajándékokat nyerhettek, melyeket jelentős részben szponzorok biztosítottak.

Magyari József, igazgató, Árpád Fejedelem Általános Iskola, Vác
„Itt egy 350-400 fő vesz most részt a különböző versenyeinken, ugye kint az udvaron a játékos sportvetélkedő az alsósoknak, bent pedig a különböző tantárgyi, szaktárgyi versenyekben mérettetik meg magukat a gyerekek, illetve azt gondolom, hogy nem is a verseny a lényege, hanem az, hogy találkozunk itt, és egy kicsit együtt vagyunk, örülhetünk egymásnak.”

Az idei Árpád-napok keretében kiállítás is nyílt az iskolában Diószegi Anikó és Mester Bori munkáiból, de volt diszkó is, valamint ünnepélyes zárókoncert, amelyen a 6. osztályos Kovács Botond zongorajátékának lehettek fültanúi az érdeklődők, aki nemzetközi versenyeken is az élen szerepel.

This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33166 )