News Item: : Azért jöttem Magyarországra, hogy tanuljak, hazatérve pedig életeket mentsek
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 11 október 2018 - 09:44:12

Hogy mennyire nehéz egy kongói átlagembernek eljutni az orvosi egyetemig, hogy aztán saját népének a helyzetén javítson, erről értesülhettek azok, akik kedd délután az Apor Vilmos Katolikus főiskolán meghallgatták Dr. Tshava Thona Guellord előadását. A kongói fiatalember Magyarországon, Budapesten és a váci Jávorszky Ödön kórházban is tanult, ennek révén jött el az Aporra, hogy egy előadás keretében bemutassa az afrikai ország oktatási és szociális helyzetét és támogatókat keressen egy leendő klinika felállítására.

A Kongói Demokratikus Köztársaság iskolarendszeréről beszélt Tshava Thona Guellord doktor, főiskolai előadásában, aki maga is csodával határos módon, ahogy ő fogalmazott, isten segítő erejének köszönhetően jutott el az orvosi fokozat megszerzésééig. Előadásából kiderült: az oktatás alapjait még a gyarmati időszakban a belga keresztény misszionáriusok fektették le, mely jelenleg a hat éves alapfokú iskolából áll. Ezután lehet szakmát szerezni egy három éves képzéssel, vagy érettségit, a négy éves középfokú tanulmányok befejeztével. Mint elhangzott, a Közép-afrikai ország a 60-as években megszerezte függetlenségét, ám az oktatás helyzete inkább rosszabbá vált.

Dr Tshava Thona Guellord
Jelenleg a problémát az jelenti, hogy a kormány lényegesen kevesebb pénzt fordít az oktatásra és a szociális rendszer fejlesztésére, mint korábban. Igazából az lenne előrelépés, ha több pénzt biztosítanának a minisztériumok erre és a gyerekek tényleg be tudnák fejezni a tanulmányaikat.

Mint az előadásban elhangzott: a kongói köztársság a büdzsé mindössze 1-2 %át fordítja az oktatásirendszer működtetésre, ezért gyakorlatilag a szülőknek kell állni az iskolába járás költségeinek a 70%-át. Az adatok szerint, míg a fővárosban a diákok 72%-a fejezi be tanulmányait, addig vidéken ez nem éri el az 50%-ot.

Tshava Thona Guellord az életéről is mesélt, amiből kiderült: szülei korai halála miatt az iskola mellett dolgoznia kellett, és hiába voltak kitűnő jegyei, esélye sem volt, hogy abba a középiskolába kerülhessen, ahol biológiát tanulhat. Mint mondta a hit ereje végül erőt adott neki és az Afrikáért Alapítvány támogatásával megvalósult a lehetetlen és Magyarországon megszerezte az orvosi diplomát.

Riporter: Nem félnek attól, hogy minél jobban nő az oktatás színvonala és minél többet tudnak a fiatalok, akkor annál többen hagyják el az országukat és máshol keresnek megélhetést, mert ez a jelenség nálunk is érezhető?

Nem, a szülők sem félnek ettől, a probléma inkább az, amit mondtam, hogy nagyon kevés gyermek tudja befejezni az iskoláit, mert nagyon sok olyan körülmény van, ami megakadályozza őket ebben, hogy egyáltalán a második osztályt is végig járják vagy egyáltalán, hogy az érettségig eljussanak.

Riporter: Mire lenne szükségük, mit várnának például az Uniótól-vagy Magyarországtól ?

Szerintem teljességgel elfogadható, hogy egy kevésbé fejlett ország, ami kevésbé rendelkezik magasabb szintű tudással egy olyan országtól várjon segítséget, amely megfelelő ismeretekkel, erőforrásokkal, technológiával rendelkezik. Kongó nem azt várja, hogy az Unió elvégezze helyettünk a feladatot, hanem, hogy segítsen a problémák megoldásában.

Az afrikai orvos végül arra kérte a megjelenteket, ha tudják, támogassák a kongói fővárosban tervezett klinika felépítését. Mint elhangzott, a támogatási csomag egy éven keresztül történő havi 1.250 Ft befizetését jelenti, ami valójában 15 ezer forint értékű hozzájárulást eredményez a klinika javára.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33175 )